nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Erdei iskola 2009. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Erdei iskola 2009.
A nyolcadik alkalom is rendhagyó lett - Erdei iskola 2008/09. Az EMBER
A nyár az ötletgyűjtés ideje az új tanévre, ám most jócskán váratott magára, hogy mi legyen a témája 8. alkalommal az erdei iskolánknak. Volt már történelmi évfordulókhoz kapcsolódó, világhírű magyar tudósokról, az őselemekről. A véletlen segítségemre sietett, kaptam egy e-mailt, benne egy kacagtató animációs filmmel az ember teremtésmítoszáról. Hurrá, legyen az EMBER, a kutatásunk tárgya (köszönet a múzsának)!

Utolsó évesként biológia órán az emberrel foglalkoztak a nyolcadikosok (a Bodies tárlatot mégis kihagytuk humanista meggondolásból). Vizsgáltak mikroszkópon át a szöveteket és elsősegély alapjait is elsajátították a kalandtúra előtt. Készítettek kerámiából emberi torzót a belső szervekkel, és Michelangelo Dávidja lett az év során biológia dolgozatoknál a kontúr. Bemutatót láthattak a Duna halaiból, és meghallgathatták a trópusi rovarokat gyűjtő orvost. Voltak ásványbemutatón, és találkozhattak a fotóssal, aki a Gerecse élővilágát kapja lencsevégre. Környezetvédelmi versenynek, túráknak lehettek részesei. Papírt gyűjtöttek - az ezért kapott pénzből lett a „papírtorta" díszítve ananásszal, barackkal, kivivel, bőséges tejszínhabbal a piskóta. Főzőtudományukat dicsérte a gyümölcssaláta, és a humoros szendvicsek áradata.

Részesei voltak a Babits évfordulónak kerámia plakettekkel, Szent Pál évében fémdomborításokat küldtek a nemzetközi rajzpályázatra, és a XII. körzeti művészeti bemutatón számtalan alkotással jelenítették meg Arany János költeményeit. (+ vendégei vagy alkotói lehettek Iskolagalériánk idei 25 tárlatának). Rajzórákon a XX. századi avangard festményekből készült „hamisításaik" olyan jól sikerültek, hogy önálló tárlat részesei lehettek. Árnyjátékon jelenítették meg Petőfi Helység kalapácsát, és megnézték színházban is a művet, pirosra tapsolva tenyerünk. Lelkesen szavaztak a neves karikatúrista alkotásaira, és tanulmányozták a divattörténetet = Ruha teszi az embert? Mesés utazást tehettek az időben, amikor láthatták filmen a Hogyan lett az ember? Amely fajunk lehetséges eredettörténetébe vezette be őket.

Karácsonykor páran ismét jelmezbe bújtak, és 20 családhoz kopogtak be betlehemes játékukkal emelve az ünnep fényét. Néhányan, mint évek óta, szereplői voltak a városi megemlékezéseknek.

Média órákon Shakespeare remekművét több oldalról is körbejárták a reneszánsztól, a mai verziókig. Tanulmányozták a kort, a rendezést, a történetet, mert Romeo & Júlia velük egykorú lehetett. Újságot szerkesztettek élményeikből.

Eljutottak Győrbe, ahol nem csak az állatkertet nézték meg, de Borsos Miklós szobrait értő múzeumpedagógussal, majd éremöntésben is jeleskedtek. Szent László hermája lenyűgözte őket a székesegyházban.

Ezzel az osztállyal négy év óta mindig szeptembertől júniusig legalább 60-70 programmal járjuk körbe a témákat, - 2006: föld, 2007: levegő, 2008: tűz (ez évben, májusban már nem volt +1 hét) de mégis sokoldalú, és különleges lett az emberrel foglalkozó projectünk. Szeletek az emberiség kialakulásától kezdve, napjainkig. Itt a június, az értékelés ideje. Lesz emléklap, humoros ajándék, de főleg élmények áradata.

Köszönet a támogatóknak: Fekete László környezetmérnöknek, Szűcs Édua grafikusnak, Gerecsei Zoltán fotósnak, Katona Mihály ásványosnak, Dr. Medvegy Miklós kardiológusnak, Bárdos Zoltánnak és a polgárőröknek, védőnőnek, könyvtárosoknak, kollégáknak, diákoknak.

Élményeinket őrzik a digitális képek, a vaskos erdei iskola füzet, amelynek még borítója is a témához kapcsolódó montázs, minden diák ötletességét dicsérve. Üdvözlünk Homo Sapiens!

Óvári Zsuzsanna of.

[ 2009.06.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek