nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Erdőjelentés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Erdőjelentés
Gazdálkodás a Pilisi Parkerdőgazdaság Bajnai Erdészeténél. Erdőművelés, fahasználat, vadgazdálkodás, természetvédelem

Kezelt terület nagysága: 7542,8 ha
Ebből erdő: 6661,4 ha
Védett terület aránya: 1,21%
Parkerdő rendeltetés aránya: 0,5%
Összfatérfogat az erdészet területén: 1.136.788 m3
Éves fakitermelési lehetőség: 40.200 m3
Folyónövedék: 30.529 m3/év
Tényleges fakitermelés átlagosan évente: Cca.: 25.000 m3


Erdőművelés, erdőnevelés:

Erdészetünk a természetes felújításokat helyezi előtérbe, folyamatosan törekszünk részarányuk emelésére. Ezért erdeinket fokozatos felújítóvágások után magról újítjuk fel. Ahol ez nem járható út, ott magvetéssel vagy csemeteültetéssel hozzuk létre az új erdőt.

Területünkön olyan, azt az országban még nem elterjedt módszert alkalmazunk akácosok felújítására, melynek lényege, hogy a tarvágott akácost a területre hullott magjáról perzseléses módszerrel természetesen hozzuk fel.

Fiatalosaink ápolását főleg vállalkozókkal illetve a közmunka-program keretében, munkanélküliek alkalmazásával oldjuk meg, ez éves szinten kb. 700 ha erdő kezelését jelenti.

Fahasználat, fakitermelés:

Erdeinkben történő fakitermeléseknek két fő célja van: egyik az állománynevelés, hogy az utódainkra minél jobb minőségű, szebb, természetszerűbb erdőket hagyjunk; másik pedig az értékes faanyag nyerése, amit tűzifaként, épületfaként, bútoripari alapanyagként hasznosítanak tovább a társadalom igényinek kielégítése érdekében.

A fakitermeléseink legnagyobb része során a közelítés hagyományos, vonszolásos, technológiával történik, éppen ezért a felújítóvágásokban folyó munkákat a téli, erre a legalkalmasabb időszakra ütemezzük. Ezen kívül a sokkal kíméletesebb technológiák – forwarderes, fogatos, egységcsomagos közelítés - részarányát a jövőben emelni kívánjuk.


Vadon élő állatok, vadgazdálkodás:

Az erdészet területén vadászati szempontból jelentős a muflon, a gímszarvas, a dámszarvas, az őz és a vaddisznó állománya. Éves viszonylatban kb. 1000 db nagyvad kerül terítékre, ezek zömét külföldi bérvadászok ejtik el, az utóbbi időben viszont egyre nagyobb az érdeklődés a fizetőképes hazai bérvadászok felől is.

Felső kategóriás vadászházzal rendelkezünk a festői Gyarmatpusztán, ahol egyidejűleg 30 fő elhelyezésére van lehetőség. A ház mellett csendes, nyugodt környezetben található tavon horgászati lehetőséget is tudunk biztosítani vendégeink számára. Vadászati szezonon kívül konferenciák és egyéb rendezvények lebonyolítását is vállaljuk.

Vadászterületünkön az őz és a gímszarvas trófeaminősége átlagosnak mondható, a dámszarvas populációnk igen jó adottságokkal rendelkezik, a muflonkosok viszont országos szinten kiemelkedőek. Az országos rekord muflonkos és az első 50 helyezett fele az erdészet vadászterületéről származik.

Parkfenntartás, közjóléti tevékenység, természetvédelem:

Az erdészet területén kevés az országos jelentőségű turisztikai nevezetesség. Az erdőket főleg a helyi lakosság látogatja. Néhány turistaút, többek között az országos kék túra útvonal átszeli a területet (Gete - Öreg-kő – Pusztamarót - Pörösök). Bajóton az Öreg-kő szép kirándulóhely.

Legjelentősebb közjóléti objektumunk a Pusztamaróti Ifjúsági Tábor mellett létesült történelmi emlékhely, mely a mohácsi csata után a területen végbement harc emlékének tiszteleg.

Az említett ifjúsági tábor területén és a héregi Király-kúton van lehetőség a nyári időszakban táborozásra.

Az erdészet területén található Közép-Európa legnagyobb elegyetlen vadgesztenye állománya, melyhez csatlakozó fasorok megyei védettséget élveznek. A gesztenyét támadó károsítók oly mértékben elszaporodtak, hogy az évszázados fák egészségének megőrzése érdekében 1997 óta a károsítók ellen sikeres vegyszeres védekezést alkalmazunk.

Forrás: www.bajot.hu


[ 2010.03.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-