nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Erzsébet királyné emlékfája oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Erzsébet királyné emlékfája

2006 tavaszán a kb 120 éves, de az utóbbi időkben megsérült Erzsébet hársfát egy osztrák fasebész táraság gyógyította, konzerválta állapotát. Titkon arra számítottunk, hogy a fa további 100 évig élhet. 2006. október 7-én ismeretlenek felgyújtották, a Kálvária-dombon álló két hárs egyikét. A vandalizmus hatására a hárs törzse elvékonyodott, de ágrendszere nem sérült. Egy héttel később sajnálatos módon ismét tüzet raktak ismeretlenek a hárs belsejében. A második tűzesetet már nem élhette túl a fa, hiszen ágrendszerét a néhány cm vastagságúra vékonyodott törzs nem tudta megtartani. A fa életveszélyessé vált és elkerülhetetlen lett kivágása. A hárs kivágását ugyanaz a ’fasebész’ társaság végezte el, akik 2006 tavaszán azon dolgoztak, hogy a fa még hosszú időn át településünk dísze maradhasson.


Kálvária-dombunk képét meghatározó Erzsébet királyné halálának emléket állító 4 hársfából mára egy maradt. A több mint 100 éves hárs pusztulása is annak a cél nélküli vandalizmusnak esete, mely tönkre teszi természeti-, épített értékeinket, játszótereinket, buszmegállóinkat, közterületeinket. Az erőszakos pusztítás nyomán keletkező veszteségek csupán egyik eleme az okozott anyagi kár, a keletkezett erkölcsi kár talán még jelentősebb, hisz a megrongált közterületek az elhanyagoltság látszatát keltik és hozzájárulnak rossz közérzetünkhöz.
Azonban nem törődhetünk bele a vandalizmus által létrehozott állapotba, tennünk kell azért, hogy a közterületeink rendezettek legyenek és a település képét meghatározó természeti értékeink ne tűnhessenek el. 2007. március 7-én a kivágott hárs pótlásra került. Gondos kezek elültették és csak remélni lehet, hogy ez a fa elődjéhez képest még magasabb kort élhet meg.

[ 2007.03.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-