nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Európa Parlament oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Európa Parlament
A választás egyfordulós listás szavazás, melyre ötévente kerül sor, és csak pártok indulhatnak rajta.


A Magyar Köztársaság elnöke 2009. június 7-re kitűzte az Európai Parlament tagjainak választását. A választópolgárok 2009. április 10-ig megkapták az erről szóló értesítést. A szavazás 6.00 órától 19.00 óráig tart. A választópolgár személyesen lakóhelyén szavazhat.

A szavazás napján lakóhelyétől távol lévő választópolgár -kérelmére- belföldön igazolással, külföldön a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain adhatja le szavazatát.

Igazolás kiadását ajánlott levélben 2009. június 2-ig, személyesen vagy meghatalmazott útján 2009. június 5-én 16.00 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt 2009. május 22-én 16.00 óráig lehet kérni a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől .


A választás egyfordulós listás szavazás, melyre ötévente kerül sor, és csak pártok indulhatnak rajta. Az egész ország egyetlen választókerület. Listát az a párt állíthat, amelyik 20 000 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. Az európai unió jogi aktusában meghatározott számú osztanak ki - a jelen szabályok szerint 22 - mandátumot a legalább 5%-ot elért listák között a leadott szavazatok arányában.
A választáson részt vehet minden EU-tagállam Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgára, amennyiben jelzi ilyetén szándékát. Ő ekkor a magyar pártokra szavaz. Magyar állampolgárok hasonló módon vehetnek részt más országok EP-választásán, vagyis akkor a másik EU-ország pártjaira szavaznak.


[ 2009.04.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek