nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Február 22.: az Áldozatok Világnapja oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Február 22.: az Áldozatok Világnapja
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban az áldozatok napja.

Bűnmegelőzési hírlevél - 2012. február - www.police.hu/komarom

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – 1993. óta Magyarországon is - az áldozatok napja. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei éppen ezért minden év februárjában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a bűncselekmények áldozataira.

A bűncselekmény áldozata: a bűncselekmény sértettje, illetve olyan személy, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedett sérelmet.

Az áldozatsegítés célja: a bűncselekmények miatt anyagi, fizikai, pszichikai vagy jogsérelmet szenvedett személyek, azok közvetlen hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémáik megoldásához, jogaik érvényesítéséhez.

Kik és milyen segítséget nyújtanak a bűncselekmények áldozatai számára?

A RENDŐRSÉG ÁLDOZATVÉDELMI FELADATAI:

• Felvilágosítás az áldozatsegítő szolgáltatásokról
• Az áldozatok személyiségi, adatvédelmi, büntetőeljárási jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás
• Az eljárás különböző szakaszaiban való tájékoztatás
• Segítő szervezetek irányába történő közvetítés
• Az ismételt áldozattá válás kockázatának csökkentése

A Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán dolgozó áldozatvédelmi referens elérhetőségei:
Galambos Gréta r. zls.
2800. Tatabánya, Komáromi u. 2.
Telefonszám: 34/517-755

Gyermek az áldozat?

A főkapitányságon 2005. óta működik az alábbi képen látható gyermekmeghallgató szoba. A bűncselekmények nagy traumát okoznak egy gyermek életében, akár sértettei, akár tanúi azoknak. A meghallgató szoba módot ad arra, hogy barátságos légkörben hallgassák meg a gyermeket az adott ügyben. A meghallgatást DVD felvevővel lehet rögzíteni. A felvétel a büntetőeljárás későbbi szakaszaiban helyettesíti a gyermek vallomását, így elkerülhető a másodlagos áldozattá válás a gyermek esetében.

KOMÁROM – ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT ÁLDOZATSEGÍTŐ OSZTÁLYÁNAK SZOLGÁLTATÁSAI:
• Érdekérvényesítés elősegítése: Amennyiben az ügyfél szükségletei igénylik, érdekérvényesítés elősegítése keretei között áldozati státuszát hatósági bizonyítvánnyal igazolják, melyet okmányai pótlása során, költségmentességi kérelem előterjesztése során használhat fel.
• Szakjogászi segítségnyújtás: a bűncselekménnyel okozott kár, illetve a bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett jog- vagy érdeksérelem elhárításához szükséges szakjogászi tanácsadás vagy beadvány szerkesztése.
• Azonnali pénzügyi segély: lakhatással, ruházkodással, élelmezéssel, utazással kapcsolatos, továbbá gyógyászati és kegyeleti jellegű kiadások fedezésére szolgáló egyösszegű támogatás. A támogatást a bűncselekmény elkövetésétől számított 5 napon belül kell igényelni.
• Állami kárenyhítés: szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények sértettjeinek, és ezek (egy háztartásban élő) egyenes ági hozzátartozóinak, házastársainak, eltartottjainak jár.

A Komárom – Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztályának elérhetőségei:

Cím: 2800 Tatabánya, Népház u. 12.
Telefon: 34/512-790, Fax: 34/512-791
Osztályvezető: Dr. Gulyás Renáta
E-mail: gulyasr@pjsz.gov.hu
Ügyfélfogadás: hétfőn és csütörtökön 9-13 óráig,
kedden 13-16 óráig, szerdán 13-18 óráig
Nyitva tartás: hétfőn, kedden, csütörtökön 8-16 óráig,
szerdán 8-18 óráig, pénteken 8-14 óráig

A Szolgálat kihelyezett ügyfélfogadást tart minden hónap második péntekjén 9 és 12 óra között Esztergomban, az Igazságügyi Szolgálat területi irodájában (2500 Esztergom, Kossuth Lajos u. 13. ¼.)

A Hírlevél letölthető formában (doc)

Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály


[ 2012.02.22. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-