nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Februártól áremelés a Volánnál és a MÁV-nál oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Februártól áremelés a Volánnál és a MÁV-nál
Februártól emelkedhetnek a vonat és a távolsági busz tarifák - a bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig 15 százalékkal

A MÁV-Start és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek február elsejétől. Legkésőbb február végéig pedig minden szolgáltató bevezeti a regisztrációs jegyet is. Az ingyenes jeggyel a díjmentes utazásra jogosultak: a 6 év alattiak, a 65 év felettiek, a vasutasok és a Volánok dolgozói utazhatnak majd.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a bérletek és a jegyek különböző mértékű emelésének oka, hogy a helyközi közösségi közlekedés rendszeres használói - például az ingázók - terhei kevésbé növekedjenek. Ezért emelkedik kisebb mértékben a bérletek ára a jegyekéhez képest.

A vasúti és autóbuszos helyközi közlekedés tarifái és kedvezményei 2007-ben lettek egységesek, azóta az árak nem változtak, csak az 1 és 2 forintos érmék kivonása és a nyári áfa változás miatt kellett kisebb korrekciót végrehajtani.

Egy teljesárú jegy ára 100 kilométerre most 1590 forint, jövőre, februártól várhatóan pedig 1830 forint lesz. Ugyanekkora útra egy bérlet most 63 700 forintba kerül, a várható emelés után 70 100 forintra emelkedik. A minisztérium szerint egyébként csak az infláció kiegyenlítésére 16,7 százalékos emelés kellene.

A tarifarendelet januári módosítása után kell majd regisztrációs jegyet váltaniuk azoknak, akik egyébként díjmentesen utaznak. Ilyen utasok a 6 év alattiak és a 65 év felettiek, a vasutasok és a Volán-dolgozók. A tervek szerint február végéig mindenhol bevezetik ezt a jegytípust. A haszna, hogy egyértelműen meg lehet majd mondani, hogy hányan utaztak ingyen, így az állami finanszírozást is könnyebb lesz tervezni. Ennek a jegyfajtának a bevezetése lesz az első lépése a kedvezményrendszer átalakításának is.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2009.12.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek