nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Fekete henna veszélyei oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Fekete henna veszélyei
A természetes hennához kevert színezék is súlyos egészségi problémát okozhat. A színezék kiválthat allergiás reakciót, krónikus bőrgyulladást.

A fekete henna veszélyei

Itt a nyár, vele a hazánkban és külföldön is megrendezésre kerülő rendezvények, fesztiválok, programok színes kavalkádjával. Egyre közkedveltebb ideiglenes tetoválást készíttetni, mely ártalmatlan, teljesen fájdalommentes és a kért motívum –nagyságtól függően- percek alatt elkészül. A minta elkészülte után néhány óra kell a teljes száradáshoz. A minta előbb narancssárga, azután barnás-vöröses színűre vált, ami kb. egy hét után enyhén fakulni kezd, majd 10-14 nap múlva teljesen elhalványul és ahogy fokozatosan megújulnak sejtjeink, úgy tűnik el a hámlás során a minta. A minta tartóssága függ az alkalmazott hennapor minőségétől, frissességétől, a bőr típusától és attól, hogy mennyi ideig hagyták a bőrön a hennapasztát.
A henna egy virágos cserje, mely Afrika szubtrópusi területein, Dél-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos. A növényben lévő festő hatású anyag, mely a levél részben található a legnagyobb mennyiségben, a bőrt, hajat és egyéb protein tartalmú anyagot (pl. köröm, gyapjú, selyem) narancsvörösre színezi. Önmagában a növény levele nem színezi meg az emberi bőrt. A megszárított leveleket először liszt finomságúra őrlik és mivel azok a molekulák, melyek a festésért felelősek csak savas közegben aktiválódnak, ezért adnak a porhoz még citromlevet, fekete kávé vagy fekete tea keveréket. A tiszta illóolaj a tartósításban segít, a cukor hozzáadásával a hennapaszta gyors leszáradása akadályozható meg. Az így kapott természetes henna zöldes barnától a barna színig változik. Ha a testfestő által alkalmazott festék színe fekete, feltételezhető, hogy valamilyen festéket kevertek az eredeti hennához vagy nem a henna növényből készül, hanem pl. indigóból vagy olyan anyagból, amely bőrön való alkalmazása nem engedélyezett.
A természetes hennához kevert színezék is súlyos egészségi problémát okozhat. A színezék kiválthat allergiás reakciót, krónikus bőrgyulladást. Az allergiás reakciók viszketést, bőrpirosodást, kiütést és égéshez hasonló sebeket, hólyagokat okoznak. A tünetek kezelés hatására elmúlhatnak, de néhány esetben bőrkárosodáshoz, a bőr „elszíntelenedéséhez”, hegesedéséhez vezethet. Egész életen át tartó érzékenység, allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. Allergiás reakció jelentkezhet röviddel a felvitel után, de 3-12 nap múlva is. Hólyagok képződhetnek az olyan ruhák, cipők, hajfestékek használata során is, amelyek ugyanazokat a festékeket tartalmazzák, mint amelyek a fekete hennában előfordultak.
A hiedelem szerint a henna áldást, jó szerencsét, szépséget hoz viselőjének, de legyünk körültekintőek és ne kérjünk henna tetoválást, ha nem tud a tetoválást készítő információt adni a henna eredetéről, a festék egyéb összetevőiről ahhoz, hogy a henna beazonosítható legyen. Ha állítják, hogy a festék fél- egy óra múlva már eltávolítható, nagy valószínűséggel fekete hennát használnak.
A henna tetoválást végzőknek javasolható, hogy ahol a tevékenységet végzik, tegyenek ki egy információs táblát vagy tájékoztatót az általa felhasznált hennáról, valamint a tetoválást követő teendőkről (a megszáradt hennát nem mossák le, csak száraz kendővel távolítsák el, néhány óráig kerülni a vízzel való érintkezést stb.), így már a várakozás ideje alatt is informálódhatnak a henna tetoválást választók.
A henna festést követően, ha a fent felsorolt reakciók valamelyikét tapasztalják, mindenképpen forduljanak orvoshoz.

Sajtó anyagot összeállította az OÉTI hivatalos közleménye alapján: Hasenberg Zsuzsa közegészségügyi felügyelő
Jóváhagyta: Dr. Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos


[ 2012.06.07. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-