nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Feloldották a II-es kategóriájú korlátozást oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Feloldották a II-es kategóriájú korlátozást
Csütörtök délelőtt fél tíztől az Földgázszállító Zrt. feloldotta a II-es kategóriájú gázfogyasztási korlátozást - közölte a cég.

A FGSZ közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a bizonytalan forráskészletekre és időjárási előrejelzésre való tekintettel szükség esetén a korlátozást újra elrendelheti. Ez az óránként 500 és 2500 köbmétert fogyasztó ipari üzemeket kapcsolja vissza a hálózatba.


A miniszter köszönetet mondott a lakosságnak, amiért annak önkéntes korlátozásával szerdán este elmaradt az esti csúcsfogyasztás. Szerdán igazi krízis, nehéz nap volt, de a stratégiai készletek megnyitásával, a német és francia forrásból érkező többletgázzal, valamint a kissé enyhébb időnek köszönhetően javult a helyzet. Ez tette lehetővé a II. kategóriás korlátozás feloldását - indokolta a döntést a miniszter. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy akár műszaki okból, akár az időjárás miatt bármikor szükségessé válhat az ismételt korlátozás.

Az első két kategóriájú korlátozással egyébként szerdán 9 millió köbméter gázt takarított meg az ország, a teljes fogyasztás 61 millió köbméter lett - mondta Molnár Csaba, aki köszönetet mondott a lakosságnak is, amely felelős magatartással maga csökkentette a fogyasztást, s ennek eredményeképpen elmaradt az esti csúcs. Megköszönte azon kereskedelmi cégek önkéntes fogyasztáskorlátozását is, amelyeket nem érintett az eddigi intézkedés. Vasárnaptól kezdődően egyébként a hőmérséklet emelkedése várható, ami szintén javítja a helyzetet - mondta a miniszter.

Módosították a jogszabályt, amellyel lehetővé vált, hogy a rendszerirányító a korlátozással érintett gazdálkodói körön belül kivételképpen a megfelelő gázmennyiséget rendelkezésre bocsássa. Ezek olyan cégek, amelyek közszükségletet elégítenek ki, tipikusan élelmiszeripari vállalkozások.

A kormány nem áll szerződésben sem az orosz, sem az ukrán féllel, tehát nem perelheti egyiküket sem az elmaradt gázszolgáltatás miatt keletkezett károkért, de a szerződés szerint érintetteket diplomáciai eszközzel segíteni tudja - mondta Molnár Csaba. Az E.ON Földgáz Trade, a magyarországi kereskedő viszont gondolkodik a peren, de jelenleg a krízissel vannak elfoglalva - mondta Kutas István kommunikációs vezető.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2009.01.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek