nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Felújították a sírkertet oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Felújították a sírkertet
Felújították az 1878-1900 között a lábatlani cementgyárat irányító igazgató, Wenland Károly síremlékét az üzem jelenlegi dolgozói.

Budapest - Lábatlan, 2009. szeptember 25.

Az ünnepélyes átadáson a cementgyár mellett a helyi református egyházközösség és a Szilikátipari Tudományos Egyesület helyezte el koszorúját a sírkertben.
A lábatlani cementgyár dolgozói összefogtak, és az üzem nyári leállásának idején felújítják korábbi gyárigazgatójuk, az 1916-ban elhunyt Wenland Károly sírkertjét. A kerítésalapokat eredeti téglával kipótolták, a kovácsoltvas kerítést megjavították és lefestették, az emlékfa száraz ágait levágták és a sírkert belső rendbetételét is elvégezték. A külső terület rendbetételét a református gyülekezet végezte.
A sírkert felavatásán megjelentek a Lábatlani Református Egyházközösség tagjai valamint a Holcim Hungária Zrt. egykori és jelenlegi dolgozói is. Először Horváth Sándor a cementgyár nyugdíjas műszaki igazgatója mondott beszédet és felelevenítette Wenland Károly életét, kiemelve sikerekben gazdag szakmai pályafutását. Darányiné Csonka Valéria református lelkész elmondta: a volt gyárigazgató a lábatlani református gyülekezet főgondnokaként is tevékenykedett, és feleségével Rogge Máriával együtt igazán sokat tettek az egyházközösségért. Az ünnepség végén Wass Albert verset hallgattak meg a jelenlévők, majd közösen elénekelték a Himnuszt.
Igazán megható pillanat volt, amikor Szántó József a cementgyár termelési koordinátora és a sírkert felújításának kezdeményezője virággal köszöntötte Csapó Gézáné Éva nénit, aki több évtized óta gondozza a sírkertet. Éva néni gondosságának valamint a cementgyár dolgozóinak köszönhetően az utókor méltó módon megőrzi Wenland Károly emlékét.
Háttér információ Wendland Károlyról: 1848-ban született Krakkóban. Gépészmérnöki tanulmányait a karlsruhei főiskolán végezte. 1872.október 4-én lett a lábatlani cementgyár igazgatója, és 28 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Felesége Rogge Márta, a gyártulajdonos Rogge Miksa lánya volt.
Igazgatósága alatt a cementgyár és Lábatlan is sokat fejlődött. Erről a gyárbővítés, a portland cement gyártásának a bevezetése, az 1874-ben felállított munkás betegsegélyező egyesület, a 9000 forint költséggel létesített gyári kórház, a füzitő-piszkei távírda létesítése tesz bizonyságot. Hosszú időn keresztül a lábatlani református gyülekezet főgondnokaként is tevékenykedett. 1900-ban előléptették, felköltözött Budapestre, és átvette a központi iroda vezetését. A lábatlani gyár élén fia, Miksa váltotta. Wendland Károly 1916. augusztus 16-án Budapesten hunyt el és a lábatlani református temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírjára Poroszországból hozattak egy hatalmas mészkőtömböt.A sírkertben találjuk Wendland Károly két korán meghalt leánygyermeke Márta (1876-1883) és Magdaléna (1882 - 1883) sírját is.

Háttér információ Holcim Hungária Zrt.-ről:
A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- kavics- és beton előállító vállalata, melynek 2008-ban elért nettó árbevétele közel 36,294 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 697 főt foglalkoztat (2008.12.31-i adat). A Holcim az elmúlt évben Magyarországon 5,27 milliárd forintot fordított különböző környezetvédelmi és munkavédelmi fejlesztésekre, kapacitásbővítésre és korszerűsítésre. További információért kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.


[ 2009.09.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-