nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Földrengés a Dunántúlon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Földrengés a Dunántúlon
Az elmúlt 25 év legnagyobb földrengésének epicentruma Oroszlány volt. Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés, riadalomról azonban igen.

A 4,7 erősségű földrengést sok helyen érezték

- 18:42-kor oroszlányi epicentrummal 4,7erősségű földrengést észleltek a Dunántúl számos pontján
- Komolyabb károkat nem okozott a rengés, személyi sérülés nem történt
- A földrengés viszonylag közel, 5-10 kilométerre volt csak a föld alatt, ezért lehetett morajlást hallani
- A földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban
- Utoljára 1985-ben mértek ekkora földrengést Magyarországon
- Néhány kisebb utórezgés volt szombat éjszaka
Néhány napja Bábolnán is földrengés volt, most pedig szinte egész Komárom-Esztergom megye majd' minden pontján, Budapesten és a Duntántúlon több helyen mozdult meg a föld.

Január 30., 12:20 Megrepedt a várgesztesi templom fala a torony és az épület találkozásánál. A vakolat is több helyen elhullott. Az épületet statikus vizsgálja, de a délelőtti misét megtartották a templomban, igaz, a karzatra senkit sem engedtek fel. Menoni Gabriella polgármester az MTI-nek elmondta: a faluház falán is keletkeztek repedések, de nem olyan súlyosak, mint a templomon lévők.

11:00 Tóth László szeizmológus, a foldrenges.hu munkatársa a Kemma.hu-nak elmondta: a bábolnai és az oroszlányi földrengés között nincs összefüggés, vagyis inkább a véletlennek köszönhető, hogy időben és térben egymáshoz ilyen közel mozdult meg a föld. Előre jelezni a földmozgásokat nem lehet, mindenkit váratlanul ér ilyenkor, tudtuk meg, bár a szakemberek arra általában fel vannak készülve, hogy tizenöt évenként nagyobb erővel mozdul meg a föld. A közepes erősségű földrengésben senki sem sérült meg, az csak kisebb épületkárokat, falrepedéseket okozott, s ez bizony a szerencsén is múlott.

10:50 A katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk: Oroszlány környékén négy-öt helyre kellett kivonulniuk, de beavatkozásra nem volt szükség. Környebányán viszont el kellett bontaniuk egy kéményt. A katasztrófavédelmet felhívókat megnyugtatták, és tájékoztatták az illetékes önkormányzatokat a bejelentésekről, azok tartalmáról.

09:50 Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Földrengésjelző Obszervatóriuma mérései szerint több, kisebb utórezgése is volt a január 29-i 4,7 erősségű földrengésnek, de ezek már sokkal gyengébbek voltak. Az Időkép szerint ezek közül a 21 óra 23 perckor mért 2,4-es rengés volt a legerősebb, de még ez is az emberi érzékelési küszöb alatt volt.

Január 29., 22:10 Tóth László szeizmológus (MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet) az origo.hu-nak elmondta: biztosan lesznek még utórengések. Ezek egyre gyengülnek majd, de az elején még lehetnek a Richter-skála szerint 4-es körüli értékek is. Az utórengések valószínűleg hetekig zajlanak, ennyi ideig tart, amíg megnyugszik a földkéreg.
A szakember elmondta: kizárható, hogy Magyarországon egy a szombat estihez hasonló erejű földrengés egy nagyobb földmozgás előrengése legyen.

22:05 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést. A Múlt-kor történelmi portál összeállításából kiderül: a Kárpát-medencében az egyik legsúlyosabb földrengés 1763. június 28-án volt, amely elsősorban Komáromot érintette, s a mai Richter-skála szerint 6,2 erősségű volt. Az 1763-as komáromi földrengést az egész országban érezték, sőt Drezdában és Lipcsében is. A feljegyzések szerint Komáromban valamennyi ház megrongálódott, több száz összedőlt. A halottak száma 63, a sebesülteké 102 volt. A katasztrófáról Jókai Mór Az elátkozott család című regényében tesz említést.

21:45 Telefonon a kemma.hu is utolérte Hartdégen Józsefet, Vértessomló polgármesterét, aki megerősítette, hogy a faluban több épületben is keletkeztek károk. Egy kémény annyira meglazult, hogy 30 centit kellett még az este folyamán visszabontani belőle. Több családi házban is hosszanti repedések jelentek meg a plafonon, sőt, helyenként vakolatdarabok is hullottak le – egy családnál pedig csempék potyogtak le a falról. A konkrét kárfelmérés a holnapi napra marad, statikus vizsgálja meg a leginkább sérült házakat. A polgármester azonban megnyugtatásul kijelentette, hogy életveszéllyel fenyegető, súlyos károkról nem tudnak. A helyszínen a helyi önkéntes tűzoltók, a katasztrófavédelem és a tatabányai tűzoltóság tagjai segítenek.

21:23 A védelmi bizottság körbejárta a megye veszélyes üzemeit, a kiemelt fontosságú helyszíneket, rendőrség és katasztrófavédelem folyamatosan reagál a bejelentésekre, de komolyabb károkról nem érkezett bejelentés. A rémhíreknek, nagyobb veszélyt vizionáló híreknek nem kell és szabad bedőlni. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a kemma.hu-nak elmondta: az üzemekben a techológiában kár nem keletkezett, sehol sem kellett intézkedni. Galambos Imre, a megyei védelmi bizottság titkára az oroszlányi védelmi bizottság ülésén vesz részt. Popovics György kiemelte: a tűzoltók, katasztrófavédők, egyéb szervezetek tagjai ahol kellett és kell, segítenek, s ő is nyugalomra int mindenkit.

21:10 A földrengés erőssége az Amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) adatai szerint 4,2-es, a Potsdami Geofizikai Intézet (Németország) adatai szerint 4,8-as volt a Richter-skálán (magnitudó-skálán). Ez Magyarországon nagy rengésnek számít, írja az origo.hu. Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az Origónak elmondta: Oroszlány környéke, ahol a földrengés epicentruma volt, a földrengések szempontjából hazánk legaktívabb zónájába, a Komárom-Berhida vonalra esik. A geológiai háttér a Dunántúli-középhegység máig tartó kiemelkedése.

21:06 Hartdégen József vértessomlói polgármester a Hír Tv-nek adott televíziós interjút. Elmondta: több családi háznál komolyabb repedések keletkeztek, statikailag vasárnap nézetik meg a megésrült házakat. Az egyik házból az idősebb lakókat elhelyezték a rokonoknál. a tatabányai tűzoltók kint vannak Vértessomlón. Életveszélyes helyzet nem alakult ki, a somlóiak megijedtek, sokan az utcán vannak. Rémhírek is terjedni kezdtek, de azoknak nem kell és szabad bedőlni.

25 év legnagyobb rengése

A Kemma.hu-t tardosi olvasóink is arról tájékoztatták, hogy náluk is érezni lehetett a foldmozgást, de hasonló bejelentéseket kaptunk Szárligetről is. Az Időkép.hu-n megjelent hír szerint Oroszlányban volt a 4,7 erősségű földrengés epicentruma, az MTI szerint pedig Budapesten és a térségében is érezték a földmozgást. Komáromban szintén érezték a rengést, de ott volt, aki emellett morajlást is hallott.

Tata központjában hangot nem lehetett hallani. Utoljára Berhidán, 1985-ben volt ilyen erős földrengés. Azt is lehetett érezni Tatán.

Az egyik tatai tömbben a lakók a lépcsőházban osztották meg egymással tapasztalataikat.

A földengés helye az earthquake.usgs.gov térképén (Fottás: earthquake.usgs.gov) A földengés helye az earthquake.usgs.gov térképén (Fottás: earthquake.usgs.gov)

Volt, akinél a virágok, másnál a hűtő és a szobabútorok mozdultak meg. A Kemma.hu tatabányai szerkesztőségében is érezni lehetett a földmozgást.

Összeült a védelmi bizottság Oroszlányban

Oroszlányban tíz-tizenöt másodprecig tartott a rengés, s ahogy Biacsi Viktóriától, a város sajtóreferensétől megtudtuk: kisebb áramkimaradások is voltak. Baleset Oroszlányban információi szerint nem történt, de sokan megijedtek, s kimenekültek otthonaikból. Nem sokkal a földrengés után a város védelmi bizottsága már össze is ült. Az elsdleges a lakosság megnyugtatása.

Többen is arról számoltak be, hogy mobiltelefonjuk nem működik, de most már úgy-ahogy leeht használni a mobilokat is.

Vértesszőlősön mintha belerohantak volna a házba kocsival, hullámzott egyet, Vértessomlón kinyílt a szekrényajtó, kipotyogtak a dobozok, felborult az üveg az asztalon, Tatabányán egy ház 3. emeleten leesett a tál a polcról.

Fő az óvatosság

Az Időkép figyelmeztet: ilyen erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben gázszagot érzünk, ha tehetjük, feltétlenül zárjuk el a gázcsapot, ha az utcán érzékeljük, akkor értesítsük a szolgáltatót!

Tatabányán több tízemeletes tömbből kiözönlöttek az emberek. Pánik nem alakult ki, de a lépcsőházak megteltek, hiszen a lifteket nem merték használni az emberek. Volt, aki fürdőköntösben, mások télikabátban álltak az utcán, és próbálták megtudni, hogy mi történt. Eleinte néhányan arra gyanakodtak, hogy valahol robbanás történt, de amikor látták, hogy máshonnan is jönnek ki az emberek, már lehetett tudni, hogy megmozdult a föld. A telefonok perceken keresztül nem, vagy csak nehezen működtek.

Forrás: www.kemma.hu


[ 2011.01.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-