nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Gerenday sír, Kálvária felújítás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Gerenday sír, Kálvária felújítás
Lábatlan Város Közösségi Céljaiért Alapítvány 2013 decemberében 3.704.099 Ft összegű támogatást nyert el LEADER pályázaton ...
Lábatlan Város Közösségi Céljaiért Alapítvány 2013 decemberében 3.704.099 Ft összegű támogatást nyert el LEADER pályázaton a piszkei Kálvária és a Gerenday család síremlékének felújítására. A piszkei Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom mögött található Kálvária a 2014-ben ünnepli állíttatásának 150. évfordulóját. A pályázat keretében cél volt a Kálvária domb tetején álló keresztek és a stációk megtisztítása, valamint a stációk tetejéről hiányzó keresztek pótlása. A piszkei temetőben áll a település életében meghatározó szerepet betöltött Gerenday Antal és családjának nyughelye. A sír rendezésekor a cél az obeliszk megtisztítása, a nyughelyet körülvevő kovácsoltvas kerítés hiányosságainak pótlása, és a kerítés alapját szétnyomó, nagyra nőtt növényzet eltávolítását követően a kerítés újraalapozása volt.

A felújítás befejeződött az elkészült munka eredménye megtekinthető. A Kálvária stációin a hiányzó keresztek fémből készültek el, mert a helytörténeti kutatás nem hozott egyértelmű eredményt hogy milyen anyagból is készült a kereszt a Kálvária 1864. évi állítatásakor. A Gerenday család nyughelye az eredeti állapotában került helyreállításra.

A pályázat részeként a Kálvária mentén padok és hulladékgyűjtők kerültek kihelyezésre, valamint a település két pontján turisztikai értékeinket bemutató turisztikai táblák is helyet kaptak.

A felújítás mellett két esemény is említést érdemel, mi szerint a felújított stációkat magáénak érző ismeretlen városlakó árvácskákat ültetett a stációk elé, ez úton is köszönet érte, valamint az hogy a projekt tájékoztató tábláját a kihelyezést követő két héten belül ismeretlenek letörték és megrongálták. Mindkét eseményt a településen élők követték el, a rongálók számára üzenet hogy a virágültetés is egy lehetőség hogy nyomot hagyjunk magunk után.

Polgármesteri Hivatal

[ 2014.04.01. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-