nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Gombamentes lesz a lábatlani iskola, óvoda oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Gombamentes lesz a lábatlani iskola, óvoda
Az Európai Unió támogatásával valóság lesz az Épületenergetikai fejlesztés Lábatlan közoktatási intézményeiben elnevezésű tervből

Uniós pályázati támogatással korszerű energetika rendszert alakítanak ki 152 millió forintos beruházással Lábatlanon az általános iskolában és a Zengő Óvodában.

Miközben az érdeklődők a Gerenday Közösségi Házban a város életében jelentős beruházás nyilvános nyitórendezvényére gyülekeztek, a munkások táblát helyeztek el a főút mellett álló iskola falára. A felirat azt hirdette, hogy az Európai Unió támogatásával valóság lesz az Épületenergetikai fejlesztés Lábatlan közoktatási intézményeiben elnevezésű tervből.

A tábla rögzítése után nekiláttak az épület ablakainak utcára hordásához. Rövidesen érkeznek a korszerű nyílászárók.

Eközben a közösségi ház dísztermében Schantzl Edit jegyző a beruházás előzményeiről, az elvégzésre váró munkáról, a kivitelezés költségeiről tájékoztatta a megjelenteket.

Egyebek közt elhangzott, hogy az önkormányzat az elmúlt évben felmérte, mely intézményeiben vannak rossz állapotban az ajtók, ablakok, hol szorul felújításra a fűtési rendszer, hol volna nagy szükség a falak hőszigetelésére. A lista élére az Arany János iskolát és a Zengő Óvodát tették. A szükséges energiakorszerűsítési munkák elvégzéséhez ide kértek támogatást pályázati anyagukban.

A jelenleg bővítés alatt álló iskola százéves szárnyát és negyven éves épületrészét hőszigetelik, a magastető födémje is szigetelést kap. Kicserélik a homlokzati ajtókat, ablakokat, kondenzációs kazánt, korszerű keverőszelepet, szivattyút építenek be, szabályzórendszert alakítanak ki.

A Zengő Óvodában is elvégzik – a magastetőről és a padlásfödémről sem megfeledkezve – az utólagos hőszigetelést, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, az átjáró üvegfalait hőszigetelő üvegezés váltja, termosztatikus szelepeket építenek be. A megvalósítást a polgármesteri hivatal szakemberei szervezik.

– A beruházással a két intézményben energiát tudunk majd megtakarítani. Reményeink szerint a fenntartási, működtetési költségeket legalább 62 százalékkal tudjuk csökkenteni, így az önkormányzati önerő, amely 32 millió forint volt, hat éven belül megtérül. Az épületekben a jobb szigeteléssel elkerülhetők a penészedés, gombásodás okozta megbetegedések, a szabályozással az alul- vagy túlfűtöttség miatti meghűlések, az új, formatervezett nyílászárók kényelmesebben, biztonságosabban használhatók. A fejlesztésnek nem csak a gyerekek és pedagógusaik a haszonélvezői. A megtakarított pénzt más célokra lehet költeni, illetve az épületek felújítása szebbé teszi a városképet - mondta el Schantzl Edit jegyző.

A beruházás adatai
Uniós támogatás 120 millió Ft
Pályázatírás SzaVa Consulting Kft.
Tervezés Konstruma Mérnöki Iroda Kft.
Műszaki ellenőrzés Bricoll Kft.
Kivitelezés Fischer-Bau Kft.
A munka kezdete 2010. június 17.
Tervezett befejezés 2010. augusztus 10.

Fenyvesi Károly

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.06.21. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-