nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / GOMBAMÉREGGEL SZENNYEZETT FŰSZERPAPRIKA oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
GOMBAMÉREGGEL SZENNYEZETT FŰSZERPAPRIKA
Ismeretes, hogy a Kormány 2004. október 27-én délután az ország egész területén lévő valamennyi fűszerpaprika gyártót határozatilag kötelezte a gyártás és kereskedelmi forgalomban lévő összes fűszerpaprika mikotoxinra (aflatoxinra) történő laboratóriumi vizsgálatának elvégzésére. A vizsgálatot az tette szükségessé, hogy több gyártó illetve forgalmazó termékében korábban aflatoxin szennyezettség volt kimutatható. Az aflatoxin a magyar éghajlati körülmények között nem képződik, így jelenléte a fűszerpaprikában azt jelenti, hogy abban más országokból származó import paprika került bekeverésre. Az aflatoxin egészségkárosító (májkárosító, rákkeltő) hatású. A vizsgálat eredményéig valamennyi, az Ország területén lévő, fűszerpaprika tétel Kormány intézkedés révén zárolásra került, tehát forgalomba nem hozható (nem árusítható), közétkeztetésben, vendéglátásban nem felhasználható. A fentiek értelmében csak negatív laboratóriumi eredménnyel rendelkező fűszerpaprika kerülhet ismételten forgalomba, és csak a bevizsgált paprika tételek fogyaszthatók. A forgalomban lévő készleteket mindaddig raktáron kell tartani, amíg a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen nem igazolják a termékek fogyaszthatóságát. A már vizsgált és negatív eredményt kapott fűszerpaprika készítmények folyamatosan frissített listája a www.antsz.hu internetes honlapon olvasható, valamint információ kérhető az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei és városi intézeteitől is. A sajtóhírekben megjelent „2005. április 15-i” minőségmegőrzési határidő semmisnek tekintendő. Az ÁNTSZ honlapján megjelenő negatív listán szereplő termékek forgalmazhatók és használhatók fel. A laboratóriumi eredmények közlése folyamatosan történik. A nem vizsgált vagy kifogásolt mintájú tételek zárolását, visszagyűjtését a gyártó köteles elvégezni. Az ÁNTSZ feladata a fűszerpaprika őrlemények, a paprika tartalmú fűszerkeverékek és krémek kereskedelmi forgalmának, valamint a vendéglátásban és a közétkeztetésben történő felhasználásának fokozott ellenőrzése. Munkatársaink jelenleg is helyszíni ellenőrzéseket végeznek. Dr. Sári Katalin
városi tisztifőorvos
Esztergom

[ 2004.10.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek