nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / H.K. 66. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
H.K. 66.
Helytörténeti Kerekasztal 66. vándorgyűlése, Ács. ...Gerecsei Zsolt lábatlani születésű református lelkész és Novák Géza fogadta a népes társaságot.
A kistérség helytörténeti kutatói- és pártoló tagjai 2015. május 8-án, péntek délután ragyogó időben gyülekeztek az öregpapírgyár melletti parkolóban, hogy második alkalommal látogassanak el Ácsra.
Gerecsei Zsolt lábatlani születésű református lelkész és Novák Géza fogadta a népes társaságot.
Utunk a korábbi években iskolaként használt Bagolyvárba vezetett. Az épületben helyet kapott kiállító teremben cukorgyári emlékkiállítás tekintettük meg. A gyárról készített makett körül állva, Varga Endre volt cukorgyári dolgozó felkészült előadását érdeklődéssel hallgattuk, aki nagy szakértelemmel a gyár történetéről és cukorgyártás folyamatáról beszélt.
A terem másik oldalán álló, 2014-ben készült makettnél az ácsi csata 1849. júliusi eseményét mutatta be Novák Géza, aki nagy alapossággal magyarázta el a csata lefolyását.
A Kossuth emlékszobában tárgyi, írásos-és fotódokumentumokat tekintettünk meg
Csatlakozott hozzánk a művelődési ház igazgatója, Németh Gyula is. Ellátogattunk a volt Zichy- kastélyba, mely 1955-től kultúrházként működik. Az itt vetített film segítségével láthattuk a már maketten bemutatott csatajelenetek színhelyét.
Kellemes sétát tettünk a kastélyparkban, ahol többek között gyönyörködtünk a kétszáz éves kőrisben, melyet a helyiek „mesefának” neveznek. Megnéztük a Zichy család egykori temetkezési helyét, amelyet a helyi nyelv „Pokol”-nak nevez, és megtudtuk, hogy volt egy másik része is, a „Mennyország”, amely jelenleg nem látható.
Ezt követően ellátogattunk Nagy Benedek szobrászművész alkotásához, a két méteres bazalt hasábon álló, Kossuth Lajost ábrázoló gyönyörű bronz szoborhoz és a közelben álló gróf Batthyány Lajos és az „Aradi 13” emléktáblához.

Helytörténeti sétánk végén a parókia kertjében álló fűzfa árnyékában rövid pihenőt tartottunk, majd megnéztük a kertben található „mini-skanzent”, valamint a műemlék református templomot. Történetét Gerecsei Zsolt mondta el.
Jó érzés volt ismét a városban járni, ahol a múlt értékeinek megőrzését, a hagyományok ápolását sokan tekintik szívügyüknek.
Köszönjük a kedves vendéglátást és a színvonalas program szervezését!

Nádasiné B. Anna

[ 2015.05.20. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
250 éves mesefa
-
-
Nagy Benedek szobrészművész alkotása
-
-
-