nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténészek Bajnán oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténészek Bajnán
A Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület és a Lábatlani Helytörténeti Kerekasztal 2011. május 13-án pénteken 14 órakor tartotta ülését.

 Az összejövetel Nádasiné Balatoni Anna, Kovács Lajos, Izsó Károly szervezésével, a bajnai polgármester, Pallagi Tibor úr és Hudoba Gyula iskolaigazgató úr támogatásával, meghívásával jött létre.
Pontos időre minden meghívott szerencsésen megérkezett. Izsó Károly helytörténész köszöntötte a vendégeket, Nádasiné Balatoni Anna lábatlani csoportvezetőt, Kovács Lajos megyei honismereti elnököt és Forróné Virág Zsuzsanna titkárt, külön tisztelettel köszöntötte Dinnyés István urat, Lábatlan város polgármesterét, aki a bajnai meghívásnak eleget téve megtisztelte a rendezvényt.
Izsó Károly bevezetőjében elmondta, két éve volt a lábatlani csoport Bajnán, most láthatjuk a csodás változást, de a múlt történeti értékeit ismerve lesz igazi értéke a jövőnek, építészetének.
A templom melletti park és parkoló méltón őrzi a múlt történetét, emlékeit, hiszen a föld mélyén lehet, hogy egy római katona vagy egy pihenő jobbágy nyugszik. A templom körül a 18. század végéig temető volt, méltó helyre kerültek az emlékművek és virágágyások.
Az iskolába, ha belátogatunk, arra kell gondolnunk, hogy fél évszázad alatt mennyit fejlődtünk. Ezt két szóval kifejezhetjük: palatáblától az interaktív tábláig.
Felkérte Pallagi Tibor urat, ismertesse a sikerrel megvalósult fejlesztéseket. Polgármester úr beszélt Bajna község részére elnyert pályázatokról. Ezek közül kiemelve:
- Közösségi Ház felújítása,
- Katolikus egyház és az önkormányzat támogatásával az egyházi és önkormányzati területek fejlesztése,
- Simor János Általános Iskola bővítése, felújítása,
- Polgármesteri Hivatal és a zöldfelületek felújítása,
- Orvosi rendelő felújítása, eszközbeszerzés.
A résztvevők bejárták a főteret és elismeréssel nyugtázták a megújult épületeket és a közteret. Az iskolában Hudoba Gyula iskolaigazgató úr fogadta és köszöntötte a vendégeket. Helyet foglaltak a zeneteremben, majd tájékoztatta a helytörténészeket az iskola történetéről, átalakításáról és az elérhető kínálatáról. Majd bemutatta az iskola szaktantermeit és könyvtárát. Ezt követően újra helyet foglaltak az előző teremben, ahol a következő program szerint Hudoba Gyuláné bemutatta Bajna község népviseletét. A tanítónő előadását nagy tetszéssel és elismeréssel fogadták a résztvevők.
Rövid szünet után a Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület elnöke kért szót. Előadásában méltatta az egyesület eredményeit, célkitűzéseit, majd ismertette munkatervét.
Következőkben Izsó Károly beszélt a Sándor család tagjairól, kiemelve Sándor Móric, ördöglovast, annak bravúros lovastörténeteit, mely lovasbravúrokat az ő korában Erdmann Gottlieb Prestel örökített meg. A helytörténeti kutatók átsétáltak a közösségi házba, ahol megnézhették a róla szóló festményeket. A festmények színes változatát Szeifrid Zoltán festő-grafikus készítette.
Az út ezután közkívánatra a kastély parkjába vezetett. Engedély birtokában a kívülről szép épületet és a belső kutató feltáró állapotát nézték meg. A munkálatok alapján bebizonyosodott, hogy a 15. század közepén a jelenlegi kastély helyén egy kisebb reneszánsz építmény is létezett. Ebben az időben a Both család birtokolja Bajnát. 1743-ban, Sándor Mihály idejében megkezdődött a török időkben elpusztult udvarház helyreállítása. 1775-ben került sor a kastély nagyszabású átépítésére. Végleges formáját 1834-ben nyerte el Hild József építész klasszicista tervei alapján.
A program alapján a községen végighaladva a szőlőhegyre érkeztek. Itt Pallagi Tibor bemutatta a Bajna Borbarátok Egyesület pályázat által nyert közösségi teret. Majd mindenki helyet foglalt és gyönyörködött a bajnai táj szépségében. Csoportos beszélgetés következett, ahol a régi és új barátság megerősödött.
Újra bebizonyosodott, hogy a honismeret és helytörténet fontos kulturális érték a magyar emberek életében.

Résztvevők: Nádasiné Balatoni Anna, Dinnyés István, Horváth Sándor, Horváth Sándorné, Primusz Sándor, Primusz Sándorné Lábatlanról, Padányi Lajos, Padányi Lajosné Nyergesújfaluról, Bokros Zsuzsanna Nagysápról, Kovács Lajos, Solymár Judit, Belecz László Dorogról, Forróné Virág Zsuzsanna, Pifkó Péter, Pifkó Péterné, dr.Wagenhoffer Vilmosné, és Mórocz Gézáné Esztergomból, id.Gyüszi László, ifj. Gyüszi László és Gyüszi Lászlóné, dr.Horváth Géza Tatabányáról, Pallagi Tibor, Hudoba Gyula, Hudoba Gyuláné, Németh Béla, Izsó Károly Bajnáról.

Izsó Károly


[ 2011.05.20. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-