nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti kerekasztal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti kerekasztal
Helytörténészek a kastélyok falujában - Lábatlani Helytörténeti Kerekasztal, 2008. június 14. Karva

A 2005-ben alakult Lábatlani Kistérségi Helytörténeti Kerekasztal fennállása óta közel két tucatszor tartott összejövetelt, baráti-szakmai találkozót.

Minden érdeklődő számára nyitottan működik.
A civil szerveződés nem kíván egyesületté alakulni. Tagjai közel havi rendszerességgel találkoznak, vándorgyűlés jelleggel. Mindig másik települést látogatnak meg, ahol megismerik, megismertetik az érdeklődőkkel az adott hely történeti-kulturális értékeit.
E találkozók sorában kiemelkedő jelentőségűnek számíthatjuk a legutóbbit, amit június 14-én a Duna bal partján fekvő Karva községbe szerveztek.
Karva kicsiny szlovákiai falu, nagy történelmi múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik.
Szimbolikusnak tekinthető, hogy az út mindössze pár percig tartott, mivel a fogadó település értünk küldte kis hajóját. Ez az összeköttetés történelmi hagyományt próbál meg újra felújítani, több éve próbálkoznak egy regionális jellegű kompjárat beindításával a két part között. Megvalósítása európai léptékkel is jelentős és fontos lenne.
A hajón Petrovay Reskó Sándor kastélykutató, helytörténész társaságában szeltük a habokat, közben gyönyörködtünk a Duna jobb partjának panorámájában. A túlparton Duka Gábor polgármester üdvözölte a kis társaságot.
Elsőként a falu legrégebben épült, Árpád-kori Nagyboldogasszony római katolikus templomát kerestük fel. Legértékesebb része két vörös márványból készült sírkőtábla. Az egyik szerint 1400-ban írták, hogy „Itt van a nemes Lábatlan család nyughelye”. A másik befejezetlen, címer nélküli, amely az 1753-as nagy földrengéskor megsérült. Itt található 1831-ből Kondé József sír obeliszkje is, természetesen „karvai” (értsd süttői, lábatlani) márványból.
Az évszázadok során Karva jellegzetesen földbirtokosi település volt. Ezért is nevezik a kastélyok falujának a települést. Petrovay Reskó Sándor értő bemutatásával néztük meg a legrégebben épült kúria megmaradt épületrészeit. A lábatlani birtokos, Nedeczky Sándor építtette 1695-ben, a templom közelében. 1707-ben rövid ideig ebben az épületben tartózkodott Rákóczi fejedelem és tábornoka, Vak Bottyán. Karva ekkor jelentős dunai átkelőhely, katonai stratégiai pont volt. (Császári csapatok rombolták le a valószínűleg földszintes épület-együttest 1707-ben)
Utunk ezután az ő emlékükre 1994-ben több település összefogásával készíttetett emlékműhöz vezetett. A következő meglátogatott kastély a falu nyugati oldalán a 18. század második felében a Missics család által építtetett objektum volt. A hozzá tartozó birtokkal együtt több tulajdonos után 1890-ben e kastélyt Szarvassy Sándor vásárolta meg s újíttatta fel 1894-ben, romantikus stílusban. 1959 óta a felújított és kibővített épületben működik a mezőgazdasági szakmunkásképző intézet. Felkerestük a falu legnagyobb kiterjedésű kastélyát is. Ez a 19. század végén épült, több tulajdonos után Láng Gusztáv budapesti gyáriparos tulajdonába került. 1953 óta az említett középiskola kollégiuma működik a falai között.
Helytörténeti sétánk után a község művelődési házában Duka Gábor polgármester mutatta be a község mindennapjait. A falun áthaladó nemzetközi kerékpárutat, mint idegenforgalmi lehetőséget említette. A 63-as számú utat az önkormányzat rendszeresen karban tartja, tényleg európai minőségű pihenőhelyet alakított itt ki. Beszélt a Karván működő olimpiai klubról, melynek számos kiváló magyar élsportoló, olimpikon volt vendége. A mezőgazdasági vidék számára igen fontos, hogy nincs munkanélküliség az alig 800 lelkes kis faluban, mivel az általunk is kipróbált kishajóval járnak dolgozni a lábatlani ipari üzemekbe a környékbeli munkavállalók.
A továbbiakban történeti dokumentumokkal, régi alaprajzokkal, levéltári forrásokkal ismerkedtünk. Ízelítőt kaptunk a község készülő monográfiájából. Egy itt felolvasott visszaemlékezésből is világosan kiderült az a kapcsolat, aminek történelmi gyökerei időben is messzire nyúlnak vissza. Lábatlanon Gerenday Antal építtetett hajóállomást 1863-ban. A személyforgalom mellett jelentős áruforgalmat is lebonyolítottak itt. Ezen a módon cseréltek gazdát a jobb part kőfaragó ipari termékei és a bal part mezőgazdasági terményei.
Helytörténeti barangolásunk igazolta, hogy a honismeret, helytörténet összekötő kapocs anyaországi és határon túli magyarok között. E kapocs szorosabbra fűzését szolgálta látogatásunk, az itt szerzett élményeket, a megtekintett és az idő hiányában fel nem keresett látnivalókat jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Karva honlapja: www.karva.sk

Dr. Horváth Géza (József Attila Megyei Könyvtár, Tatabánya)

[ 2008.08.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-