nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal 67 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal 67
A Helytörténeti Kerekasztal 67. vándorgyűlésére 2015. augusztus 28-án, Bajnán került sor.
A Közösségi Házban Izsó Károly, Pallagi Tibor polgármester, Hudoba Gyula alpolgármester, felesége Editke, Kleuczner Erzsébet csuhéfonó és szövő, társa Alexa László fafaragó, valamint Német Béla a korabeli téglák ismerője (Bajna népi iparművészei) fogadták a kutatókat és pártoló tagokat.

Társunk, Izsó Károly helytörténész ismertette a középkori Bajna történetét, valamint a további programokat.
Utána Izsó Károly vezetésével a Sándor-Metternich kastélyhoz látogattunk. Mindannyian örömmel fogadtuk a polgármester úr közlését. Folytatódik, és remélhetőleg 2020-ra befejeződik a kastély felújítása. Szerencsére az állagmegóvásra - amennyire az anyagi lehetőségek engedték -, az elmúlt évek során is odafigyeltek.
A közelmúltban átadott temetőkapunál, Alexa László fafaragó népművész a kopjafák és a motívumok jelentéséről beszélt.
A temetőben sétálva dicsértük azokat a lokálpatriótákat, akik szívükön viselik a múlt megóvását. Munkájuknak köszönhetően, jó néhány gyönyörűen felújított - védett - síremlék „díszíti” a bajnai temetőt.

Következő utunk a Lurdi barlanghoz vezetett. Kényelmes széles lépcső vezet föl a dombra, ahol ápolt környezetben, kényelmes padokon, helyet foglaltunk és meghallgattuk Hudobáné Editke ismertetőjét a Lurdi barlang történetéről és a hozzá kapcsolódó hiedelmekről.

Végül a nap zárásaként az utolsó helyszínre, az Alkotóházba látogattunk, melynek felújítása utolsó látogatásunk óta befejeződött. Itt Bajna népi iparművészei mutatkoztak be. Kedves meglepetés volt az előadott népdal, mellyel társaságunkat üdvözölték. Ezután munkájukról halhattunk némi ízelítőt.
A program végén megtisztelte társaságunkat Nyíri Róbert kanonok úr is.

Végezetül fehér asztalnál kötetlen beszélgetéssel zártuk a felejthetetlen délutánt. Mindnyájan meghatódtunk a figyelmességtől, amikor a házigazdák kifejezetten ez alkalomra készült, helytörténeti kiadványt nyújtottak át.

Hetedik alkalommal jártunk Bajnán. A közel kétezer fős település minden alkalommal újabb meglepetéssel és látnivalóval lepi meg az odalátogatót.
Köszönjük vendéglátóinknak a tartalmas, élményekkel teli délutánt!
Nádasiné B. Anna

[ 2015.10.01. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-