nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal 68. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal 68.
Szeptember 18-án a Helytörténeti Kerekasztal tagjai, meghívásomra nálunk Süttőn, a házunk kertjében találkoztak, hogy megtartsuk a 68. vándorgyűlésünket.

Különös apropó nélkül, még azt sem mondhatom, hogy valamilyen kerek évforduló miatt jöttünk össze, csupán az elmúlt tíz esztendő mégis bizonyos összegzést kívánt részemről. Az idő nagyon gyorsan elszállt, ma már a tagok többsége inkább közelebb áll a nyolcvanhoz, mint a hatvanhoz, és sajnos az elmúlt években már örökre eltávozott közülünk két kedves tagunk, Wagenhoffer Vilmos és Padányi Lajos. Talán ezért találkoztunk nálunk, hogy a feleségem Csöpi ízletes, hideg sültjei, valamint bor és üdítő mellett egy kicsit visszaemlékezzünk.
Meghívásomra megtiszteltek bennünket Nyíri Róbert bajnai és Tóth Bertalan süttői plébános urak, és hogy teljes legyen a kép, eljött Gerecsei Zsolt ácsi református tiszteletes úr is, egyébként helytörténész. Megtisztelt Czermann János Süttő polgármestere, Németh Béla Bajnáról a bélyeges téglák ismert gyűjtője, valamint barátom Békevári János is.
A beszélgetésünk során Gerecsei Zsolt bemutatta az Ácsról szóló, frissen megjelent monográfiát, "Ács a mi városunk" címmel, melynek ő volt az egyik szerkesztője, Lakatos Béla ácsi polgármester mellett. Nyíri Róbert plébános úr pedig szétosztott közöttünk egy ugyancsak frissen megjelent művet, "A magyar nemzet esélyei múltjának tükrében" címmel, melynek írója Johann Reichert. Mindkét könyvet köszönettel vettük.
A beszélgetést követően meghívtam a kerekasztal tagjait egy kis temető látogatásra, azon apropóból, hogy a helyi Értéktár Bizottság javaslatára a süttői önkormányzati testület elfogadta a temetőben lévő sírok helyi védelem alá helyezését. A Bizottság nevében bemutattam Paál József okleveles építészmérnök és műemlékvédelmi szakmérnök által elkészített nívós munkát, amelyben javaslatot tett 44 helyi védettségű síremlékre.
A vendégeknek Békevári János barátom segítségével bemutattuk azokat a síremlékeket, amelyeket végül is a mi javaslatunkra Paál József értékesnek tartotta a helyi védettségre.
Itt találhatjuk a temetőnk első szív alakú síremlékeit, közöttük a nemrég kiásott 1758-as legrégebbi sírkövet, valamint az elmúlt több mint kétszáz év alatt felállított süttői „vörös- és fehérmárványból” készített kőfaragó remekeket.
A temetőlátogatást követően, visszatérve a kertünkbe, tovább folytatódott a beszélgetés annak reményében, hogy még gyakran fogunk találkozni a közeljövőben.

Barakka Gábor

[ 2015.10.06. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-