nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti kerekasztal Ácson oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti kerekasztal Ácson

A VIII. vándorgyűlés, 2006. szeptember 29. Ács

A 10-es út mentén álló 1848/49-es szabadságharcban elesett honvédek emlékoszlopánál, Gerecsei Zsolt lábatlani születésű - lokálpatrióta - református lelkész fogadta a vándorgyűlés tagjait. A történelmi ismertető után a megbeszélést a parókián folytatták. Megtekintették az 1844-ben, klasszicista stílusban épült, helyi műemléki védettségű római katolikus templomot, ahol Varga Imre atya beszélt a templom történetéről. (Barakka Gábor örömmel állapította meg, hogy a templom freskó az '50-es évek közepén Oroszlányon tanító festőművész, Závory Zoltán alkotása) A templom szomszédságában álló, szintén védett Esterházy- a XIX. sz.-tól Zichy - kastélyba is ellátogattunk. A 2002-ben felújított kastélyban könyvtár és művelődési ház működik. Itt látható a Magyarországon elsőként alapított Ácsi Cukorgyár Múzeuma. az üzem 1871-től 2001-ig működött. A kiállítást Csöbölyei Imre polgármester, a cukorgyár korábbi vezetője mutatta be. A kastélyból ellátogattunk a régi temetőhöz, a '48-as "kisdobos" síremlékéhez és végezetül az 1640-ben, a XII. - XIII. században római katolikus templom alapjaira épült, műemlék református templomba, ahol vendéglátónk mesélt a templom történetéről.

IX. vándorgyűlésünket 2006. október 27-én Táton tartják a kistérség helytörténeti kutatói.[ 2006.11.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-