nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal - Bajna, Epöl oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal - Bajna, Epöl
Izsó Károly, bajnai helytörténész meghívására Epölön találkoztak a Helytörténeti Kerekasztal tagjai.

Helytörténeti Kerekasztal 47. vándorgyűlése. 2012. május 25. Bajna, Epöl.

Izsó Károly, bajnai helytörténész meghívására Epölön találkoztak a Helytörténeti Kerekasztal tagjai.
A templom előtti téren Muszela Szabolcs polgármester fogadta a településre érkező vendégeket. Rövid bemutatkozás után a szép számmal összegyűlt csoport a közelben lévő Közösségi Házba tért be. Helyiek közül, Polgármester Úr szólt elsőként, bemutatva az epöli vendéglátókat: Villányi Imrét, a helyi egyházközség Világi Elnökét, Muszela Imre előző polgármestert, Vibling Lajosnét, a Búzavirág népdalkör tagját, Muszela Imrénét, a Karitasz Csoport vezetőjét, Kovács Gábor amatőr helytörténeti kutatót és Szőcs László plébániai kormányzót. A vendégek bemutatása után Polgármester Úr tartott beszámolót az Önkormányzat jelenlegi helyzetéről, a település állapotáról. Felkérte Kovács Gábort az összejövetel további koordinálására, előadásának megkezdésére. Ő két könyvet mutatott be a jelenlévőknek, melyek Epöl őstörténetét és topográfiáját mutatják be. Az Epöl történetéről szóló könyv kiadásában jelentős szerepet vállaló Muszela Imrét felkérte, tartson rövid beszámolót az Epöl közelmúltjában végbement változásokról, a kistelepülések rendszerváltás utáni sorsáról. A bajnai közös tanácstól való leválás új lendületet adott a falunak, melynek ereje az itt tevékenykedő plébánosok munkájának is köszönhető. Villányi Imre, a település több mint 35 éve szolgálatot teljesítő kántora, saját életútján keresztül beszélt e korszak nehézségeiről és felemelő pillanatairól. Két meghívott kórustag rövid, de érdekes bemutatót tartott a helyi népviselet megmaradt darabjairól, és elhozták az asszonykórus szép ruháját is. Rövid technikai szünet után, vetítéssel egybekötött előadás kezdődött, mely Epöl értékmentő és hagyományteremtő eseményeit hivatott bemutatni. A képtartó felújítások, emlékművek, a templom és környezetének rendbetétele, a nemzeti ünnepek színvonalának emelése, mind egy kis közösség erejét és élni akarását prezentálja.
A beszámoló után a társaság megtekintette az 1805-ben épült, Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomot. Több helyi érdekességről kaptunk bemutatást, így az 1740-ben öntött harangról, az előző templomból átmentett festményről, szenteltvíztartóról. Külön és hangsúlyosan ápolják Dr. Erdős Mátyás atya emlékét, kinek portréja és életrajza az általa is épített Lurdesi kápolnában van elhelyezve. A templom oldalfalán igényes emléktábla hirdeti az itt 17 évig szolgált plébános életútját. A róla elnevezett parkban emlékkő és korszerű játszótér büszkélkedik.
A csoport, a helyiek vezetésével, a főutcán lévő új és felújított közintézmények megtekintésével folytatta a programot. A megmentett régi iskolamesteri pince, a felújítás alatt álló tájház, az emlékpark a múlt ápolását bizonyítja. A tájház kialakítására kiszemelt épület megvásárlása, a helyi képviselők évi tiszteletdíjának felajánlásával valósult meg. A külső felújítás megtörtént, a belső munkák egy sikeres pályázat segítségével folytatódhatnak. A Polgármesteri Hivatal épületében megtekintésre került a faluval jó barátságot ápoló Szeifried Zoltán kisvárdai festő - grafikus, Szent Erzsébet életét bemutató állandó kiállításának anyaga. Itt, a tárgyalóteremben vannak elhelyezve azok az Epölnek adományozott képek, grafikák, valamint egy domborművű fali dísz és mátkapad, amik az itt zajló alkotótáborok hálás művészeinek adományai.

Visszatérve a Közösségi Házba, alkalom nyílt egy kis kötetlen beszélgetésre és a következő Helytörténeti Kerekasztal összejövetel időpontjának kijelölésére.

Epöl. 2012. május 25. Szent Orbán napja.


[ 2012.05.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
konty
-
díszkút
templomtört.
-
tájház
epöli utca
park, játszótér
tiszta utcák
-
viselet