nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal Epölön oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal Epölön
2013.szombaton (október 26-án), késő őszi ragyogásban a Gerecse lankáin a helytörténeti csapat Epölre tartott. Megnyílt a tájház 14 év közös munkával

Helytörténeti Kerekasztal 56. vándorgyűlése


Epöli csoda


Szombaton (október 26-án), késő őszi ragyogásban a Gerecse lankáin a helytörténeti csapat Epölre tartott. Megnyílt a tájház 14 év közös munkával, amit Kovács Gábor és családja, valamint a 700 lelkes falu apraja nagyja hívott életre. A falakat erősítette a képviselők tiszteletdíja, mint kőműves kelemeni fordulat XXI. századra hangolva! Nem nézhettünk körül a tornácos házban, azonnal leültetett minket Gábor a vetítőgép elé, és már peregnek a képkockák a kezdetektől az ünnepélyes megnyitásig. Közben kacagtató, és szívszorító történetekkel mesélt a tárgyak újjáéledésének csodájáról. Ezek után körbejárva, minden bútor, hímzés, használati tárgy személyes „ismerős” - pl: ilyen a szövőszék, amit évtizedek óta őrzött összecsomagolva a család, és most az unoka is segített megépíteni, a több szekérrészből összerakott egy, a nyitott színben, a katonaláda, amely egy emberi élet dokumentumait rejtette. Aki még nem látta, annak el kell mennie, és megcsodálni a hajdani füstös konyhát, a tálast, a faragványokat, a szerszámokat! Aztán érdemes saját otthonunkban is körbenézni, és elődeinkről mesélő, nemzedékeket összekötő szépségekre újra rácsodálkozni.
Új helyszín és új lehetőség, a megyét bemutató népművészek tárlata. Megálltam beszélgetni a fafaragóval, kézbe véve a csodás dió - és mogyorótörőt, elámultam míves kidolgozásukon. A hangszerkészítő a gyerekekkel együtt alkotott, és ügyességük dicséreteként, a keserűfű zenélt. Kerámiák, csuhék, vesszőmunkák, szőttesek sokaságát Nyikus Anna népi iparművész mutatta be.
A Bajnai pincesoron vendéglátónk Izsó család, ahol nem csak finomságokat és tüzes vörösbort kóstolhattunk, de a hegy varázslatos kisugárzását is élvezhettük. Hallhattuk Izsó Karcsi helytörténeti előadását és körbe járt Padányi Lajos új könyvének első példánya - örültünk a közös napnak. Alkonyatkor búcsúztunk a híd mellett, ahol az ördöglovas, Sándor Móricz gróf ügyességét dicsérve, egy mészkőbe vésett patkónyom van faragva. Talán ez jelképezi a legjobban, hogy a mulandóság megállítható, ha azt lelkesedés és az akarat támogatja.

2013. október végén – az 56. találkozóról – Óvári Zsuzsanna


[ 2013.11.06. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-