nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal Tatabánya oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal Tatabánya
A 2005 óta nagy sikerrel működő, sok szakmai eredményt felmutató helytörténész munkaközösség 43. összejövetelét Tatabányán tartotta.

A Lábatlani Kistérségi Helytörténeti Kerekasztal 43. összejövetele Tatabányán.

A 2005 óta nagy sikerrel működő, sok szakmai eredményt felmutató helytörténész munkaközösség 43. összejövetelét Tatabányán tartotta. A József Attila Megyei Könyvtárban szeptember 23-án összegyűlt kollégákat elsőként L. Dürgő Brigitta igazgatóhelyettes köszöntötte. Bevezetőjében utalt a baráti közösség és a könyvtár kapcsolatára, arra, hogy e szakmai közösség együttműködése fontos a könyvtárnak. s a helytörténészek számára is fontos a könyvtár.
Ezután e sorok írója tartott helytörténeti előadást Tatabánya múltjából. Dióhéjban összefoglalta azokat a legfontosabb tényeket, eseményeket, amelyek segítségével a vidéki kollégák áttekintést kaptak Tatabánya történetének 60 évéről. Az „Iparteleptől a szocialista városig: szénbányászat, nehézipar, urbanizáció nagy gazdasági és társadalmi változások kora 1890-1956” című vetített képes előadás három korszakra bontva ismertette meg a hallgatóságot a bányászat megkezdésétől a várossá válásig és az 1956-os forradalomig terjedő időszakkal.
I. Ipari táj kialakulása a tatai medencében (1890-1920) című rész a bányászat megindulását, a kiépülő bányatelep községgé nyilvánítását mutatta be gazdaság és társadalomtörténeti összefüggések segítségével, eredeti képekkel illusztrálva.
II. Gazdasági nehézségek, társadalmi feszültségek a Horthy-korszakban (1920-1944). című fejezet ismertette a bányavállalat helyben mindent meghatározó szerepét, újabb ipari üzemek alakulását. 1922-ben Tatabánya nagyközséggé lett, ám a négy közeli település várossá válásával szemben ellenérdekelt MÁK RT. miatt e települések (Alsó-és Felsőgalla, Bánhida és Tatabánya) e korszakban külön közigazgatási egységként működtek. Szemben a gazdasági és közigazgatási racionalitással.
III. Várossá egyesülés,- diktatúra és válsága (1945-1956) című korszak keretében sikerült bemutatni a II. világháború után kiépülő diktatúra egyik bázisává váló, 1947 októberétől immár város, „szocialista bányászváros” fejlődését, politika és gazdaság összefüggéseit a korszak hétterében.
Értékes érdeklődő hozzászólások, kérdések hangzottak el, ám sietnünk kellett a helyi Szabadtéri Bányászati Múzeumba, hogy mindezt az ismeretet plasztikusabb formában egészíthessük ki, mélyíthessük el. Szakavatott vezetés keretében egy régi bányaüzem területén, a volt XV-ös aknán kialakított teljes épületegyüttest, berendezett irodákat, szabadtéri gépbemutatót néztünk meg. Múzeumi körülmények között ismerkedtünk meg azzal az összetett, nehéz munkával, amit a bányászok végeztek.
Bejártuk a kialakított bányatérséget, amely mellett megtekintettük a bányászkolóniák jellegzetes lakó –és középületeinek együttesét. Élményeink teljességéhez hozzájárult természetesen a korhű és egyedei berendezés is, amit főként a hölgyek értékeltek.
A szénbányászat emlékei megőrzésének jelentőségét mindenki megértette, A bányász hagyományok életben tartását -, a helytörténész közösséget is szolgáló-, szakmai nap jó hangulat keretében ért véget a megyeszékhelyen.

Dr. Horváth Géza
(JAMK)

[ 2011.09.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-