nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal XII. vándorgyűlése - Máriahalom oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal XII. vándorgyűlése - Máriahalom

2007. április 20-án, a máriahalmi születésű dr. Wagehoffer Vilmos mutatta be szülőfaluja nevezetességeit.

A program a múlt évben átadott Ifjúsági Házban kezdődött, ahol Murczin Kálmán polgármester az épület működéséről, valamint a közel nyolcszáz lelkes község fejlődéséről és gondjairól számolt be. (A 80 négyzetméteres épületet a volt tűzoltószertár helyén alakították ki, több mint félszáz lelkes helybéli összefogásával.)

A következő, és nem mindennapi látnivaló az 1870-80-as években épült Schäffer-féle műemlékház volt. A széles ajtófélfák faragott díszítését az ezermester hírében álló Josef Schäffer készítette. A ház homlokzatán kialakított mélyedésben Jézus Krisztus szobra látható.

A műemlék épület közelében álló, 1820-22 között épült, Szent János tiszteletére felszentelt barokk díszítésű templom történetét Wagenhoffer Vilmos ismertette. Megtudtuk, hogy a templom oltárát, amely Csáktornyáról származik, az 1770-es évektől a Vizivárosi templomban őrizték és a templom berendezési tárgyai különböző adományokból kerültek végső helyükre.

Ezek után a temetőt kerestük fel, ahol a sírhelyeket úgy alakították ki, hogy bár egy területen, de névleg elkülönítve található az Öreg-, a Középső-, a Gyermek- és az Új temetőrész.

A síremlékek többsége zsámbéki és süttői márványból készült. A XIX. században állított és itt látható tulipán illetve szív alakú sírkövek formája eltér az ismertebb síremlékektől.

Újabb meglepetés várt a kutatókra a falu szélén álló Teigler Ádám „pincemúzeumában”. A présház felett, a gyűjtemény bemutatására kialakított helyiségben a településen gyűjtött berendezési- és néprajzi tárgyak, viseletek valamint helytörténeti dokumentumok gazdag forrására akadtunk.

A vándorgyűlés programja a Kultúrházban ért véget, ahol meghallgattuk Wagenhoffer Vilmos helytörténeti ismertetőjét. Megtekintettük a kutató gyűjtőmunkája- és szerkesztése alapján készült helytörténeti kiállítást (a német nyelvű szöveg megírásában bátyja, Wagenhoffer János volt segítségére). A precíz munka 1985-ben a község betelepítésének 200. évfordulójára készült. A kiállított tablókon figyelemmel kísérhettük a betelepítés-kori és a későbbi település területi ill. statisztikai változásait.

A már hagyományos ötlet- és dokumentum-cserék után úgy határoztunk, hogy május közepén ismét Bajnára látogatunk, ahol a 2005 szeptemberében elmaradt értékek megtekintését pótoljuk.


[ 2007.06.07. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-