nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal XIII. vándorgyűlése Bajna oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal XIII. vándorgyűlése Bajna

Bajnán második alkalommal – 2007. május 18-án – találkoztak a kistérség helytörténeti kutatói és a szép számban megjelent pártoló tagok.
Izsó Károly a program szervezője, a polgármesteri hivatal előtt fogadta a kutatókat. A tanácsteremben Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket, beszélt a község gondjairól és a távolabbi tervekről.
Bajna nevezetességeinek bemutatása az 1622-1699-ig épült plébánián kezdődött. Nyíri Róbert plébános úrnak köszönhetően tartalmas ismertetőt hallhattunk a plébánia, valamint a templom történetéről.
A plébániaépület értékeinek bemutatása, a falakon látható korabeli portrék ismertetésével kezdődött. Az értékes festmények a XVIII. század elejéről származnak. Simor János portréja előtt az atya elmondta, hogy a hercegprímás négy évig volt a község plébánosa. Érdemeit sorolva megemlítette, hogy az Ő adományából épült meg 1874-ben az emeletes Simor János népiskola. A községre szálló hagyatékából, kereszthajóval és két oldalhajóval bővítették a templomot.
A kastélyból származó bútorok hosszú időn át letétben voltak a plébánián, majd amikor egy rendelkezés folytán engedélyezték a felújításukat, a hívek adományaiból restauráltatták az akkor már eléggé ütött-kopott állapotú berendezést. Mint megtudtuk a plébánia kódexei felbecsülhetetlen értékűek. A környéken a bajnai az egyetlen plébánia, amely már 1699-től vezet anyakönyvet.
A templomba érve a plébános úr ismertette annak történetét. Az „urasági karzat” mellett - kisebb kiállításon -, a régebbi időkben viselt miseruhákat, ill. azok fényképeit, valamint a templom nem mindennapi értékeit tekinthettük meg.Az iskolába érve Hudoba Gyula igazgató fogadta csoportunkat, majd röviden ismertette az iskola történetét és beszámolt a jelenlegi állapotokról. Megtekintettük az iskola állandó régészeti, néprajzi és technikatörténeti kiállítását. Izsó Károly helytörténész, az iskola volt igazgatója megjegyezte, hogy büszke az utódokra, az itt dolgozó pedagógusokra, akik komoly hangsúlyt fektetnek a helytörténet kutatására és tanítására. A folyamatos kutatás nyomán egymás után jelennek meg a színvonalas helytörténeti dolgozatok, tudományos munkák lelkes lokálpatrióták tollából, Hudoba Gyuláné pedagógus összeállításában.
A kedves vendéglátás után a kastélyhoz sétáltunk, ahol a Sándor családról és a kastély történetéről Izsó Károly szakavatott ismertetőjét hallgattuk meg, többek között megtudtuk, hogy a Sándor családnak köszönhetően Bajna volt a környék legjelentősebb települése.
A kutatók helytörténeti sétája – Izsó Károly kalauzolásával – a temető látogatásával ért véget. Megtekintettük a Sándor család szarkofágját, melyet a Bajnai Barátok Köre újíttatott fel, valamint megnéztük a második világháborúban elesett magyar- és idegen katonák szépen elrendezett, a közelmúltban kialakított, gondozott parcelláját.
Ismét újabb ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodva vettünk búcsút vendéglátóinktól.

Következő találkozónk alkalmával – augusztusban – Lábatlan nevezetességeivel ismerkedünk.


[ 2007.11.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-