nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal XIV. vándorgyűlése Lábatlan oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal XIV. vándorgyűlése Lábatlan

2007. augusztus 17-én a helytörténeti kutatókkal és pártoló tagokkal Piszkén találkoztunk, ahol megtekintettük a neoromán stílusban épült Sarlós Boldogasszony templomot, amelynek történetét e sorok írója ismertette.
A mai templomot az 1792-ben épült és évtizedek során megrongálódott templom helyére építették. Az alapkő letételére 1899. október 8-án került sor. A munkával Sinka Ferenc esztergomi vállalkozót bízták meg.
A templomot Szűz Mária látogatása tiszteletére Boltizár József püspök 1900. július 1-jén szentelte fel. A főoltár piszkei márványból készült, díjtalanul készítették Rádl Dezső, Vénusz József és Paar András. A templom 24 méter magas tornyában három harang lakik, melyet a budapesti Slezák László harangöntő műhelyében készítettek.


A program a Gerenday Közösségi Ház tanácstermében folytatódott. A kutatók röviden beszámoltak a nyári szünetben végzett munkájukról és élményeikről, majd az őszi programokról készítettek terveket.
A délután hátralevő részében ellátogattunk a Kanberki pincesorra. A többségében XIX. század második felében épült pincékről – időközben felújított és átalakított présházakkal – kevesen tudják, hogy jó néhány pincéjében évtizedeken át megőrizték a német (bálványos) préseket, a monogramok mellett egy mustkifolyó kövön még 1827-es évszám is olvasható. Az 52 pincéből álló sor pincéi általában 15-20 méter hosszúak. Két,- sőt egy háromlyukú pincébe is benéztünk, ezekben elkülönítve tárolták a zöldség- és gyümölcsféléket, míg a mélyebb pincében a bort. Az ajtókeretek többségén az 1860-as évektől jelzett dátumok olvashatóak. Egy legkorábbi évszám 1816-1980 a 42-es psz. ajtókeretén olvasható. Szerencsénk volt megtekinteni a Gerenday pincéket is, mivel a kutatókkal tartott Gerenday Antal ükunokája – Lukácsy György és felesége is.
A kedves invitálásoknak nem lehetett ellenállni, kellemesen telt az idő a pincegazdák társaságában. Köszönjük! Természetesen mi másról is eshetett volna szó, mint a szüretről, borról és a már megszokott anekdoták sem hiányoztak a társalgásból.


A következő vándorgyűlésre szeptember 21-én Únyon kerül sor, ahol dr.Wagenhoffer Vilmos Máriahalom és Úny községek helytörténésze, Úny község történetét és nevezetességeit ismerteti a kutatókkal.
Októberben a Monostori erődbe látogatunk el.[ 2007.09.20. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-