nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Helytörténeti Kerekasztal XVI. összejövetele Lábatlanon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Helytörténeti Kerekasztal XVI. összejövetele Lábatlanon

A helytörténeti kerekasztal gyakorló és pártoló tagjainak évzáró megbeszélésére a lábatlani Gerenday-házban gyűltünk össze november 9-én.
Az összejövetelt hiánypótlással kezdtük. A fiókkönyvtár technikai felszerelését kihasználva megtekintettük Wagenhoffer Vilmos Úny községgel kapcsolatos videokazettáit. Az únyi kirándulás alkalmával – igaz természetben -, csak a budai Halász-bástya csigákból épített makettjét csodálhattuk meg, most pedig az operatőr segítségével videón körüljárhattuk Kreitner néni Keszthelyen található leghíresebb alkotását a Csiga-parlamentet. Egy másik kazettán a falu egykori plébánosáról, Nagy Miklósról készített megemlékezést tekintettük meg.
Nagy Miklós plébános volt Úny községben 1952–1970 közötti években. Nyugdíjazását kérte 1970-ben, de lelkipásztorkodott tovább is Únyon. Hosszadalmas betegség után Budapesten halt meg, temetése az únyi temetőben volt 1973-ban.

A séta az arborétumban a rosszra fordult időjárás miatt elmaradt, de helyette végignéztük A. Bak Péter gyűjteményét, majd rövid sétát tettünk bent az épületben.
Ezután kötetlen megbeszélésre került sor.- Megemlítettük képküldési gondjainkat. Reméljük, hogy a problémák megoldására informatikához jobban értő barátainktól segítséget fogunk kapni.
- Felvetődött, hogy ki kellene gyűjteni azokat az irodalmi helyeket, ahol Lábatlan (és a körhöz tartozó többi helység) neve előfordul. Ebben segíthet az Internet is. Néhány találat már említést is nyert.
- Felvetődött néhány emlék a Gerendayak családtörténetéből.
- Beszélgettünk a jövő évi tervekről. Elhatároztuk, hogy a vándorgyűlésekhez a szervezők készítsenek, előzetes összefoglalót, és ők írják meg a beszámolót is, hogy jobban fel tudjunk készülni és elkerüljük a tárgyi tévedéseket, elírásokat... Felvetődött a régi sírkövek sorsa. Ahol lehet, meg kell menteni őket, akkor is, ha a hozzátartozók elhaltak, vagy messzire költöztek.
A jövő évet valószínűleg Süttővel (hársfa, iskola) és környékével (pisznicei bányák, püspöki pincerendszer) fogjuk kezdeni, de tervbe vettünk távolabbi kiruccanásokat is, pl. Dorogra (Meghívást kaptunk Tick József helytörténész-gyűjtőtől, akinek többek között érdekes és gazdag műszaki tárgygyűjteménye van) vagy Kesztölcre, ahol szép tájház van.


[ 2007.11.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-