nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Hirdetések 2012. február 19. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Hirdetések 2012. február 19.
Hirdetések Süttő, Piszke, Lábatlan és Sárisáp templomaiban 2012. február 19. Évközi VII. vasárnap

"Fiam, bűneid bocsánatot nyertek." /Mk 2,5/

A héten Hamvazószerdával megkezdődik a 'Szent Negyven-nap', vagyis a Nagyböjt. Igyekezzünk jól felhasználni ezt a kegyelmi időt. Ne feledjük, hogy egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. Eszerint Hamvazószerdán, Nagypénteken és minden nagyböjti pénteken kötelező a hústól való tartózkodás minden 14. életévét betöltött katolikus kereszténynek élete végéig. Ez alól csak az kaphat felmentést, aki nem a saját asztalánál – pl. üzemi konyhán étkezik, és nincs választási lehetősége. Természetesen, ha választhatunk, akkor nincs felmentésünk. Felmentés esetén mindenképpen helyettesítsük valami más önmegtagadással a közös formát.
Ezenfelül Hamvazószerdán és Nagypénteken szigorú böjti napot is tartunk, azaz e két napon csak egyszer étkezünk kiadósan, és legfeljebb még két másik alkalommal vehetünk magunkhoz kevés ételt. Ez vonatkozik a 18 – 60 éves katolikusokra. E szigorú böjt alól csak a betegeknek van felmentésük. A más asztalánál való étkezés azonban nem ment fel a háromszori étkezés korlátja alól, hiszen a vendégség legfeljebb az étel fajtáját, de nem az étkezés mennyiségét, vagy számát határozza meg. Jó szívvel vállaljuk e fegyelmet, ne a kibúvót, hanem a megfelelő lelkületet keresve.
Természetesen egész időszak alatt kerüljük a zajos mulatságot, szórakozási alkalmat. Ne feledjük, hogy a televízióban vagy a világhálón megtekintett szórakoztató műsorok, vagy szórakoztató képes újságok sem segítik lelki elmélyülésünket. Vagyis nagyböjtben, különösen pénteken tréfákat hallgatni, vagy mulatságot nézni, vicclapokat olvasni lelkületében hasonló, mintha személyesen vennénk részt egy mulatságon. A cél azonban nem a mesterkélt szomorúság, hanem az elmélyülés, bűnbánat, és ezek nyomán a tiszta, lelki örömök. Mert mindennek megvan a maga ideje.

Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk. Lábatlanon és Piszkén 16.30-tól, Süttőn és Sárisápon pedig 18 órától. Hetente más helyen, a jelzésnek megfelelően gyónási lehetőségünk is lesz, amit mindig külön hirdetni fogok. Most pénteken Lábatlanon lesz gyóntatás a keresztút alatt.
Készületünket segítik a hátul elhelyezett 'Nagyböjti Lap', illetve a lelkitükrök. Használjuk őket!

Ma, az 'Éhezők világnapján' imádkozzunk és cselekedjünk rászoruló embertársainkért. Ennek sokféle egyéni és közösségi lehetősége kínálkozik. Akár plébániáink karitászcsoportjához csatlakozva, akár munkájukat a Szent Antal perselybe dobott adományainkkal támogatva, akár a Katolikus Karitász munkáját a megadott lehetőségeken keresztül támogatva – pl. 1356-os adományvonal – tehetünk szépet és üdvösségest.

Hamvazószerdán Piszkén, a plébániatemplomban 17 órakor Szentmisével és hamvazkodással kezdhetjük a szent időszakot.

A héten csütörtökön Sárisápon, pénteken Piszkén várom a testvéreket felnőtthittanra, este 6 órára.

Szombaton Süttőn, a plébániatemplomban lesz Szentségimádás, délután 3 órától. Kérem, a hátul kitett papírra iratkozzunk föl, ki mikor tud egy-egy félórát időzni az Eucharisztia előtt. Este 6 órakor litániával zárjuk az alkalmat. E nap Lábatlanon, a Szent István templomban kivételesen 18.30-kor kezdődik a Szentmise, és az ifjúsági alkalom elmarad.

Jövő vasárnap a katolikus iskolák javára gyűjtünk. Tavaly e célra összesen 112,000 Ft-ot továbbíthattunk a négy templomból a testvérek jóvoltából.

Tájékozódhatunk még a kitett szórólapról, a kihelyezett plakátokról, illetve a világhálón a napló (http://szentlipot.blogspot.com/) a képtár (https://picasaweb.google.com/szentlipot) és a naptár (http://www.google.com/calendar/embed?src=szentlipot 40gmail.com&ctz=Europe/Budapest) lehetőségeken keresztül.

Nagyböjt – 2012 Pontosan így van: azért létezünk, hogy megmutassuk Istent az embereknek. Nincs semmi sem szebb annál, amikor elér és meglep bennünket az Evangélium, Krisztus. Semmi sem szebb, mint ismerni Őt, és közölni másokkal a vele való barátságot.

(XVI. Benedek pápa beiktatási szentmiséjén mondott homíliájából) (letölthető, pdf)


[ 2012.02.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-