nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Hirdetések 2012. jan. 1. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Hirdetések 2012. jan. 1.
Hirdetések Süttő, Piszke, Lábatlan és Sárisáp templomaiban 2012.január 1. Újév, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepe

Urunk feltámadásának heti ünnepével, azaz vasárnappal kezdjük az évet. Legyen ez jel számunkra, hogy az újesztendő minden napján Feltámadt Úr jelenlétében járjunk. Szentatyánk üzenetében biztat fiataljaink nevelésére. E komoly feladathoz is kérjük Urunk segítségét!
Ismét hálával gondolunk azokra, akik Urunk születésének ünnepére közös otthonaink, templomaink takarításába és díszítésébe is bekapcsolódtak.
A Szentmisék rendje nem változik. A felnőttalkalmakat pedig hirdetni fogom.

Tájékozódhatunk még a kitett szórólapról, a kihelyezett plakátokról, illetve a világhálón a napló (http://szentlipot.blogspot.com/)
a képtár (https://picasaweb.google.com/szentlipot) és a
naptár (http://www.google.com/calendar/embed?src=szentlipot%40gmail.com&ctz=Europe/Budapest) lehetőségeken keresztül.
2011 a számok tükrében

Süttő Piszke Sárisáp
Keresztelések 2 fiú 8 fiú, 5 leány 5 fiú, 2 leány
Első szentgyónás - szentáldozás 5 fiú, 1 leány 5 fiú, 2 leány 8 fiú, 3 leány
Házasságkötés 3 pár 2 pár Nem volt
Hittanosok 35 gyermek 34 gyermek 47 gyermek
Közülük Szentmisén rendszeresen részt vesz 15 gyermek
[43 %]
15 gyermek [44 %] 21 gyermek
[45 %]
Temetések 8 férfi és 8 nő 12 férfi és 14 nő 14 férfi és 13 nő
Közülük szentségekkel megerősítve távozott 1 férfi és 1 nő [12,5 %] 1 férfi és 5 nő
[23 %]
6 férfi és 3 nő
[33%]
   
Főbb Események
Január Hálaadásra hívtuk a 25, 50 illetve 60 esztendeje az oltár előtt örök hűséget fogadó házaspárokat, Vízkereszt napjára. Süttőn két, Piszkén nyolc, Lábatlanon egy házaspár örömében osztozhattunk.
Február A 'Család éve' kapcsán új lehetőségeket kínálunk a testvéreknek: házas-hittan, családi délután.
A hittanos délelőtt után a családi délutánra is többen jöttek, mintegy 50 fő fogadta el a meghívást. Jelzés értékű, hogy nem siettek haza, hanem szívesen időztek, mind a süttői, mind a lábatlani testvérek.
Március Szombaton tucatnyian indultunk útnak, hogy a Bíboros atyával - Paskai Lászlóval - együtt adjunk hálát a hatvan esztendő örömeiért.
Április Szent Adalbert tiszteletére gyűltünk össze Esztergomban, a Székesegyházban. Miközben tiszteltük a szentéletű püspököt és örültünk a ministránstalálkozó résztvevőinek, hálát adhattunk azokért, akik sokat tettek/tesznek Egyházunkért. Idén a régiós karitászvezető, Éva mellett Anna testvérünkért adhattunk hálát. Ez Elődöm kedves figyelmességének köszönhető és egykori Főpásztorunk szép gondolatának, hiszen a díjat ő alapította.
Május A piszkei Arany János Általános Iskola, annak 6/b osztálya valami szépet cselekedett. Tanárnőjük vezetésével kitakarították, tisztították a templom mögötti szabadtéri Kálváriát.
Karitász találkozó Sárisápon, mintegy 100 résztvevővel. A 'házigazdák' vendéglátásból jelesre vizsgáztak
Ugyancsak Sárisápon megválasztották az új képviselő testületet.
Június Süttőn Élelmiszer adomány érkezett a rászorulóknak. Közös munkája ez az EU-nak és a Katolikus Karitásznak. Aki helyben van, az tud igazán segíteni. A karitászmunkatársak helyben vannak.
Úrnapja – viszonzatlan szeretet Sok szép ajándékot kapunk az Úrtól. Ő nem kér tőlünk mást, minthogy éljünk ezekkel az ajándékokkal. Ezek közül leginkább az Eucharisztia az, Akit mégsem becsülünk meg. Szeretete viszonzatlan marad.
Az 'egy-oltáros' változat szép lett. Lelkesen készítették mindkét helyen ( Süttőn és Lábatlanon ). Az asszisztencia miatt sem kellett aggódni. Húsvét mellett ez az egyik legtöbb szolgálattevőt igénylő ünnep. Az iskolai szünet már elkezdődött, mégis 8-8 ministráns állta körül az oltárt. Ez közösségeink életerejének mutatója. A virágszirom-szóró gyerekek - egy kivételével - hiányoztak. Igaz, szirom se nagyon volt. Lábatlanon is csak azért volt, mert egy testvérünk erre is gondolva gyűjtötte és szárította a kosárra való szirmot. Jó ötletnek tűnik így gondoskodni előre, ha későre esik ez a szép ünnep.
Sárisápon is megtartatott a körmenet. Ott a faluban elhelyezett és szépen díszített 4 oltárral, zenekarral, népviselettel, példás buzgósággal.

V. helyezés Anna az első tíz között végzett. A kitartó munka meghozta 'gyümölcsét'. Gratulálunk! Rajta kívűl még 12-en vették a fáradságot, és szereztek pontot a 'Hittansuli' világhálós versengésében. Kata is szép eredményt ért el.
Július Régi terv, hogy részt veszünk az Egerszalóki Ifjúsági Találkozón. Idén, ha egy napra is, de sikerült.
Az évközben szervezett hittanos-délelőttök mintájára egész napos alkalmat szerveztünk a hittanosok részére. A Szentmisére összejött az a 15 gyerek, akikkel jó hangulatban tölthettük a napot.
Öröm volt, hogy Piszkéről ezúttal is jöttek segítők, felnőttek és ifisek egyaránt. Az ételről pedig a süttői anyukák-nagymamák gondoskodtak. Olyanok is bekapcsolódtak, akik kellemes meglepetésként jöttek. Egy lépés a közösség felé.
Eközben Sárisápon is megtartották a nyári napközis tábort, 45 gyermek részvételével, és a szorgos segítők szolgálatával
Augusztus Mielőtt ünnepélyesen bevonulnának a diákok a kollégiumokba, tartottunk egy nyár-búcsúztató ifit. Különlegessége, hogy nem volt nyári szünet az alkalmakban, hiszen nyáron is volt igényük az ifi-hittanra. A helyért és vendégül-látásért külön köszönet a mindig tárt kapuval váró Családnak!
Hittanos nap Három plébániáról (Sárisápról is) jöttek a hittanosok, hogy egy vidám napot töltsenek Jézus és egymás társaságában. Sorban ez volt az 5. nyári alkalom a hittanosoknak.

Szent István ünnepén Pénteken kezdtük Süttőn. A Polgármester úr és a helyi szervezők megértése volt, hogy péntekre tettük az ünnepi megemlékezést. Így másnap Sárisápon is jelen lehettem a templomi kenyérszentelésen. A Szentmise után, melyen zászlókat szenteltem, és a Polgármester úr is szólt pár szót a zászló adományozójáról, a téren folytatódott az ünneplés.
Másnap Sárisápon délelőtt egy ünnepi Szentmisével és az új kenyér megáldásával folytatódott az ünneplés. Mint kiderült, délutánra is érkezett egy ferences atya, aki megismételte a kenyéráldást...
Az ünneplés Lábatlanon folytatódott a kis templom búcsújával. A kenyér megáldása és Szent István szobrának megkoszorúzása után kedves együttléttel zártuk a délelőttöt.
Öröm volt, hogy ismét szép számmal jöttek a gyerekek a hittanos napra. A megszokottól eltérően ez alkalommal 9 órakor gyülekeztünk. A napi téma: 'Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak' /Mt 22,14/. Szó volt még a ruháról és a kis könyvecskéről is...
Este Szent Ilonát ünnepeltük. Tucatnyi testvér szorgoskodott a héten, hogy a kápolna díszbe öltözötten fogadja a népeket. A Szentmisén mintegy háromnegyedszáz és féltucatnyian vettek részt.

Gondoskodik az Úr, hogy ki ne essek a gyakorlatból. Időről-időre augusztus a költözködésről szól. Idén sem volt másként, bár maradtam ott, ahol vagyok. Főpásztorom megbízásából Sárisáp lelkipásztori ellátását is végzem a következő hónapokban.

Terveink szerint indultunk Majkra, várakozáson felül, (na jó, a saját várakozásomon felül) huszonhárman. Az egész napos kirándulás tartalmas volt (és emlékezetes marad)

Szeptember Régi hagyományt követve gyűltünk össze a kertben, hogy a tanévet kezdő családi délutánt baráti légkörben töltsük, ezúttal Sárisápon.
Az elején egy rövid bemutatkozás először a házigazdák, majd a vendégek részéről, villanóképek a plébániákról. Aztán lassan elkezdődött a beszélgetés, szokás szerint érdeklődési kör és korosztály szerint: külön az asszonyok, külön a férfiak, külön gyerekek. A finom falatok és kortyok mellett szó esett erről, arról és amarról is.
Ma, Nagy Szent Gergely pápa ünnepén azért is hálát adunk, hogy egy esztendeje hirdettük meg az imaszövetséget. Köszönet mindazoknak, akik lelkesen részt vesznek e szolgálatban. Fontos a háttér!
Elkezdődik a hitoktatás az iskolákban. Betegségem miatt megkésve. A körülmények – nem kaptam hitoktató munkatársat - idén arra ösztönöznek, hogy összevont órák legyenek mindenütt.
Örömmel láttuk körünkben egykori plébánosunkat, Szabó János esperes atyát. Adventi készületünket segítette szentbeszédével, majd a plébánián kötetlen formában, néhány falat kíséretében beszélgettünk vele.

Idei utolsó Csadél és Miniklub.
A várakozásoknak megfelelően jöttek a gyerekek és a családok is. Úgy tűnt, ez volt a legtartalmasabb Csadél, köszönhetően Tibor és Julianna testvéreinknek, az előkészítőkről nem is beszélve, akik finom falatokkal és fűtött szobával vártak. Pontosabban mostanra kikristályosodott, mit is akarunk, mit tudunk.
Délelőtt a gyerekek számára volt készület, advent szellemében. Úgy tűnt, az a majd húsz gyermek jól érezte magát, és igen, volt benne misszió is.
Ezzel párhuzamosan zajlottak az események Sárisápon is. Ott koszorút kötöttek és misztérium-játékot kezdtek tanulni. Hasonlóképp itt ( Piszkén ), és Süttőn is készülnek Jézus születésére. Három hely, három-féle játék, három-féle időpont. Ehhez kell az ifisek lelkesedése - Piszkén -, Tibor tanár úr és a szülők segítsége Süttőn és nem utolsósorban a munkatársak tettrekészsége Sárisápon.
Vendégünk volt a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium scholája. A kilenc fiatalember Pálmai Árpád tanár úr vezetésével szolgált a Szentmisén és adott egy félórás egyházzenei áhítatot a szépen megtelt kis templomban.
Örömömre szolgált, hogy sok éneket - pl. adventi Kyrie - a hívek is énekelni tudtak, köszönhetően kántoraink nyitottságának.
Buzgóság Ez a szó fejezi ki legjobban az elmúlt napok történéseit. Szombaton több tucatnyi családnak szereztek örömet a sárisápi testvérek, amikor meleg ebéddel ajándékozták meg őket. Erről talán csak ez a 'média' szól, de attól még valóságos jótett, amin épülni lehet.
Aznap délután a süttői hittanosok ajándékoztak meg bennünket egy misztérium játékkal, amit Tibor tanár úr vezetésével tanultak meg, és adtak elő.
A vigilia Szentmise után pedig a plébánián köszöntük meg az Úrnak a születés örömét. A fahéjas tea illata a mai napig belengi a nagytermet.
Vasárnap Piszkén láthatták a hittanosok ünnepi játékát. Remélem, lesz alkalmam megtekinteni mozgóképen is, hiszen indulnom kellett Sárisápra. Ott egy egészen szépen összeszedett, és jól felépített pásztorjátékot láthattunk. A gyerekek szépen, hangosan, érthetően mondták a szöveget, az énekkar pedig szolgálatával segítette őket. Utóbbi két helyen fiatalok - Piszkén Kata, Sárisápon Rita - tanították a gyerekeket. Köszönet az ő munkájukért is!
Szent István protomártír napján a családok megáldására került sor, mindhárom helyen. Kázmér atyának köszönhetően e napon a sárisápi hívek is ünnepi időpontban vehettek részt a Szentmisén. Mindig öröm együtt látni a családokat, ilyenkor, az áldás alkalmával.
Lábatlanon a Szentmise végén néhány borász felajánlása volt, hogy a megáldott borból a kifelé igyekvő hívek kóstolót kaptak. Szép mozzanat.
A fákról sem feledkezünk meg. Mind a négy templomot a testvérek felajánlásából származó fák díszitik, melyek szorgos kezek által kerültek a helyükre. Az ünneplőbe öltöztetett templom ugyancsak a hívek buzgóságát hirdeti.
Hála az Úrnak mindezért.

Letölthető formátumban (pdf)


[ 2012.01.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-