nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Hittanos tanévkezdés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Hittanos tanévkezdés
Remélve, hogy a megkezdett jó utat továbbjárják diákjaink, buzdítjuk őket a művészetek és a sport terén, hogy áldozatosan tanulják mindazt, ami kincs.

Kedves Olvasók!

A múltat fürkésző tekintetünk sokszor talál példát arra, hogy kilátástalan helyzetben is lehet talpra állni, és küzdve, fáradságosan legalább egy lépést tenni. Az erőgyűjtés ideje egy-egy pillanat, mint amilyen első Királyunk emlékezete.

Nemcsak a múltban, de jelenben is találunk erre nagyszerű példát, hogy mást ne írjak, olimpikonjaink helytállását.

Ennek szellemében tervezünk. Talán sokan felteszik a kérdést: 'Ugyan, mit lehet tervezni akkor, amikor az egész világ gondokkal küzd és nem tud kilábalni a válságból, melybe az emberi rövidlátás és kapzsiság taszította.?!' A válasz egyszerű: a saját teendőinket. Olyan ez, mint a többnapos vándortábor. Amikor úton vagyunk, nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy pont olyan feltételek várnak a következő állomáshelyen, mint voltak ott egy évvel, vagy akár csak egy hónappal ezelőtt is. Mégis tervezünk: megérkezés, sátrak felverése, vacsorakészítés. Lehet, hogy a terület víz alatt áll egy hirtelen lezúdult eső miatt, vagy éppen a szárazság miatt elapadt a forrás. Még sincs más választásunk, hiszen visszafordulni nem lehet, és hamarosan ránk sötétedik. A feladatot meg kell oldani.

Talán Szent István is feltette a kérdéseket. 'Valóban megbízható szövetségeseket találtam?' 'Valóban jó döntés Róma mellé állni?' 'Vajon van elég erőnk függetlenségünket megőrizni?' De a töprengés közepette is tenni kellett a dolgát, az országot kormányozni, az intézmény rendszert kiépíteni, egyházat szervezni. Mai szóval élve nem készített 'hatástanulmányt'. Vállalta a felelősséget, hogy lehetnek rossz döntései, de a semmittevés, a döntésképtelenség még rosszabb.

Senki sem lát a jövőbe, mert az mindig többesélyes. Kell tehát tervezni és cselekedni. Nem a magunk érdekében, hanem a jövő nemzedékekért. Az már az ő felelősségük, hogy a tőlünk kapott örökségből mit használnak föl, de nekünk kötelességünk mindazt megőrizni, gyarapítani és továbbadni, amit mi is ajándékba kaptunk.

Ennek szellemében indul az új tanév. Remélve, hogy a megkezdett jó utat továbbjárják diákjaink, buzdítjuk őket a művészetek és a sport terén, hogy áldozatosan tanulják mindazt, ami kincs. Ki tudja, talán három-négy olimpia után nem olvassuk-e valamelyik egykori 'Sirály' nevét a magyar küldöttség listáján. S talán az sem túl merész álom, hogy a MASAT-4 ( magyar fejlesztésű műhold a MASAT-1 )
fejlesztői között találunk egy diákot, esetleg nemzetközi kiállításon láthatjuk egy-egy 'Aranyos' diák képeit.

Ezt szem előtt tartva indítjuk az új hittanos évet is. A tavalyi kissé bonyolultabb helyzet után (három településen kellett egyedül gondoskodnom a hitoktatásról ) ezen a téren is több lehetőségünk adódik. A hittanórák rendjét idejében jelezzük az iskolában. Jelentkezni idén is az iskolában kapható jelentkezési lapon lehet.
Annál is inkább, mert ősszel kezdődik a világegyházban a 'Hit éve'. Jó alkalom ez az érdeklődőknek az ismerkedésre, az időközben a hittől és egyháztól eltávolodott embereknek a visszatérésre. Az esztendő különleges alkalmairól a vasárnapi hirdetésekből értesülhetünk.

Igaz, még bő két hét hátra van a szünetből, de eddig is bőséggel tapasztaltuk a segítőkészséget a hittanos napok, a gerecsei tábor, vagy éppen a Kapisztrán Szt. János cserkészcsapat látogatása kapcsán. Mindenkinek köszönjük a segítségét!

Az igazi, nagy terveken felül ott vannak mindennapi gondjaink is. Miközben reméljük a plébániaház ügyének rendeződését, szeretnénk mihamarább a Szent István templom (Dózsa Gy. u. 61. ) új templomablakait is megáldani. Az eddigi adományokat köszönve a
plébániatemplom ( Rákóczi út 118. ) ablakai jutnak eszembe. A háború után, a jelenleginél nagyobb szükségben közadakozásból készültek a színes üvegablakok. Most a kis templomban csak egyszerű ablakokat készíttetünk a hőszigetelés okán. A még
hiányzó rész előteremtéséért való fáradozásokat is köszönjük. Így reméljük, hogy a kis templomban is jobb hatásfokkal tudunk fűteni.

A mindenkori liturgikus rendet a cikk végén jelzett világhálós címeken olvashatjuk. Az általános rend szerint pénteken és szombaton a Szent István templomban este 6 órakor, kedden reggel 8 órakor és vasárnap 3⁄4 10 -kor a Plébániatemplomban kezdődik a Szentmise.

A mindennapi történésekről való gondolatokat, illetve közösségi életünket pedig a napló és a képtár segítségével nézhetik meg.

Kívánom Mindannyiuknak azt a biztos reménységet, hogy fáradozásaink nem hiábavalók, és érdemes küzdeni, tenni ezért a Hazáért, Nemzetünkért.

Tisztelettel:
Tóth Bertalan plébános, Süttő, Piszke, Lábatlan és Sárisáp szolgálatában

Távbeszélő/távmásolat: +36 33 474 389, villámlevél: szentlipot@gmail.com
Plébániáink Naplója: http://szentlipot.blogspot.com
Plébániáink naptára: http://www.google.com/calendar/embed?src=szentlipot%40gmail.com&ctz=Europe/Budapest

[ 2012.08.15. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-