nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / HK 61. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
HK 61.
2014. augusztus 23-án, szombaton délután immár 61. alkalommal találkoztak a Helytörténeti Kerekasztal tagjai Lábatlanon.
Ezúttal a Papréten kezdtük a délutánt, ahol egy 19. század derekán épült présházat-pincét látogattunk meg. A Kárász család présháza akkor épült, amikor az 1850-es években a Közi kerteket szőlővel ültették be. A pincében sajnos évek óta nincs borászkodás, de ez annyi előnnyel járt mégis, hogy megmaradt többé-kevésbé eredeti állapotában. Ez adta az ötletet, hogy kihasználva a helyet, az egykori paraszti szőlőművelés, borászkodás emlékeit gyűjtsük össze benne. Az anyag nagy része a családban maradt meg, a többi csaknem mind lábatlani eredetű. A helytörténeti kerekasztal "áldása", hogy egy nagyon hiányzó fa kádat Izsó Károly kerekasztal-tag ajánlott fel, Bajnáról...

A régi eszközök, a présház megtekintése után a Vitéz Sághy Antal Könyvtárban folytatódott a délután. Itt Gerecsei Zsolt beszélt megjelent könyvéről, mely Lábatlan 18-19. századi életéhez közöl adatokat. A jelenlévők elmondták aktuális kutatásaikat, eredményeiket, terveiket.
Külön figyelmet szenteltünk az I. világháború évfordulójának, és megállapítottuk, hogy sajnos, sok helyen semmilyen megemlékezés nem történt.
Bemutatkozásra kértük Novák Gézát, aki Ácsról érkezett érdeklődőként. Kiderült, hogy hatalmas római kori és egyéb helytörténeti gyűjteménye van, maga is foglalkozik előadások tartásával, publikációk készítésével.
A találkozást a tervek, későbbi alkalmak megbeszélése zárta - a folytatás és további találkozások reményében.

G.Zs.

[ 2014.09.19. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-