nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / HK Dorogon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
HK Dorogon
A Helytörténeti Kerekasztal 37. vándorgyűlése 2010. szeptember 10. DOROG

A HAGYOMÁNYŐRZŐ DOROG NÉHÁNY MEGÚJÍTOTT EMLÉKE

A Helytörténeti Kerekasztal legutóbbi találkozóján Dorog mutatkozott be a térség kutatói előtt. A település újabb helytörténeti érdekességeit, bázisintézményeit Kovács Lajos helytörténeti kutató vezetésével járták be a résztvevők. Megtekintették a Bányász Emlékház relikviáit, majd a művelődési ház közelmúltban felújított épületét. Itt külön érdekességként ismertetést hallottak a színházterem szekkóiról. Haranghy Jenő iparművész 1935-ben készült 12 faliképe ma is hiteles ábrázolást mutat a szén keletkezésének folyamatáról és a bányászok munkájáról. A 13. – elpusztított – festmény sorsáról a kutatások legújabb eredményeit mondta el a vendégeknek a helytörténész.
A Bányásztemplom ugyancsak a közelmúltban nyerte vissza régi alakját. A nyolcvan éves épületnek is több jeles magyar művész volt az alkotója a két világháború között. Gáthy Zoltán építész és Mátrai Lajos szobrászművész alkotói korszakában azonban nemcsak Dorogon, de a szénmedence olyan településein is megalkotta közös művét, mint Lábatlan, vagy Nyergesújfalu. Kovács Lajos e kutatási eredményeit is megosztotta a vendég helytörténészekkel. Így e találkozók másik fontos eredménye több közös, de kevésbé ismert információ cseréjének lehetősége volt, mely a településeket új dokumentumokhoz, ismeretekhez juttatta.
A délután utolsó helyszíne a Német Nemzetiségi Tájház volt. Szalai Ferenc, Sasvári Katalin a német anyanyelvű dorogi közösség értő vezetőiként kalauzolták a tárgyi emlékek között a vendégeket. A Bécsi út mintegy 200 éves, kiállítási céloknak megfelelően felújított tájháza az újratelepült Dorog hajdani központjának emlékét őrzi gondos elrendezésben.
Dorog múltjának egy szeletére volt elegendő a délután. A legfrissebb alkotásokra is jutott figyelem útközben, így a bányásznapra készült Bányász emlékkútra és a Dorogi Galéria bányászképeket bemutató fafaragásaira.
Visszatérésre ösztönző emlék azonban bőven akad még a városban. Dorog Város Barátainak Egyesülete legújabb kötetét nyújtotta át emlékeztetőül a látogatóknak: Haranghy Jenő „állandó kiállításai” Dorogon címmel a művész falfestményeit, üvegablakait, s a bányászattal kapcsolatosan megszületett egyéb alkotásait, azok történetét dolgozza fel gazdag dokumentumanyaggal.

[ 2010.10.25. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-