nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / HK - Dunaalmáson oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
HK - Dunaalmáson
 2012. szeptember 28-án a térség kutatóival és pártoló tagjaival a közeli Dunaalmásra látogattunk

A Helytörténeti Kerekasztal 49. vándorgyűlése Dunaalmáson

2012. szeptember 28-án a térség kutatóival és pártoló tagjaival a közeli Dunaalmásra látogattunk, ahol a Csokonai-park előtt a lábatlani származású Ungorné Német Éva nyugdíjas tanítónő és Kecskeméti József tanár úr fogadta csoportunkat.

Első utunk a honfoglaló hősök emlékművéhez vezetett – itt Kecskeméti tanár úr mesélt a hely történetéről, majd koszorút helyeztünk el az almási csata emlékművénél.
Visszatérve a parkba, Csokonai Vitéz Mihály szobránál, a tanár úr beszélt a költő Lillához fűződő kapcsolatáról.
Utunk ezután a temetőbe vezetett, ahol Lilla sírjánál elhelyeztük az emlékezés koszorúját, majd Kecskés tanár úr – mindnyájunk meglepetésére és örömére – Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című versét szavalta el.

A temetőtől Ungorné Éva kalauzolásával indultunk a Lenhardt-villához, ahol a kedves háziak már vártak ránk.
Lenhardt György festőművész, régész, helytörténész, polihisztor villájában a művész unokahúga, Csala Csilla és férje Szakál Dénes valamint a család barátja, Pálné Erzsike nyugdíjas tanár – a község történetének kiváló ismerője – fogadták népes társaságunkat.
Hatalmas, tágas teraszon foglaltunk helyet, ahonnan páratlan panorámában gyönyörködhettünk. Nem véletlen, hogy ezt a gyönyörű helyet választotta lakóhelyéül a művész, hisz bármerre tekintettünk ecsetre kívánkozó kép tárult a szemünk elé.

Kölcsönös üdvözlések után Lenhardt György gazdag szellemi, művészi- és gyűjtő munkáját Pálné Erzsike ismertette. Láthattunk a régi korokból származó leleteket s mindegyikhez kaptunk szakszerű magyarázatot. Megismerhettük a valaha szebb időket megélt dunaalmási gyógyfürdő történetét. Bízunk abban, hogy a számtalan bajra gyógyító hatású kénes gyógyvizet egyszer újra felfedezik.

Köszönjük vendéglátóinknak a felejthetetlen élményt, minek köszönhetően újabb értékekkel gazdagodtunk!

[ 2012.11.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-