nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / HK Héregen oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
HK Héregen
A 8 éve alakult Kerekasztal és a megyei Honismereti Szövetség tagjai a festői szépségű környezetben fekvő Héregen tartották 53. összejövetelüket

A Lábatlani Helytörténeti Kerekasztal Héregen

Május 24-én a 8 éve alakult Kerekasztal és a megyei Honismereti Szövetség tagjai a Duna menti várostól délre-, a Gerecse hegység gyöngyszemében, festői szépségű környezetben fekvő Héregen tartották 53. összejövetelüket.
A református Közösségi Házban Tóthné Imely Márta a hely általános iskola igazgatója, a Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Nieszner József polgármester röviden bemutatta a falu történetét, jelenét. Mondandójának történeti vonatkozásait az 1996-ban megjelent Krónika című – az idén bővített kiadásban megjelenő helytörténeti mű alapján fogalmazta meg. Az ebben említett tényeken túl a mai kis falu mindennapjairól szólva elmondta. Héreg jelenleg is mezőgazdasági település, földjeit a Gyermely Rt. műveli, két kisebb ipari üzemén kívül nincs adófizető cégük. Közigazgatásilag Gyermellyel és Szomorral tartanak fenn közös hivatalt. Kulturális életében kiemelkedő a mazsorett csoport, a Bonito nevű blues- és a Gerecse Party fúvószenekar.
Lakóinak száma 1036 fő, egyike a megye legkisebb településeinek. Jövőjüket a környék természeti adottságait kihasználandó-, a turizmusban látják.
A rövid bemutatás után több helyszínen ismerkedtünk a helyi értékekkel. Első utunk Végh László bognármester műhelyébe vezetett. A 90 éves iparos ember maga mutatta be „birodalmát”. Az általa készített hordókból, kerekes kutakból, és főként szekerekből számos darab került egykor a falu és környéke paraszti gazdaságaiba. Miután erre egyre kevesebb igény volt, a még fellelhető adatok alapján elkészítette 8 kocsi fajta makettjét. Megcsodáltuk a tűzoltó -, a szénás – lovas- és ökrös szekerek kicsinyített mását, megismerkedtünk a műhely berendezésével, az itt található szerszámokkal.
Látogatásunk a szomszédos református templomban folytatódott, ahol Jakab István lelkész ismertetett meg bennünket a nagy múltú egyházközség életével, a templommal. A falu történelmének hiteles adatai az egyház (ak)tól származnak. A helyi reformátusság jelenléte a 17. század közepétől, második felétől mutatható ki a forrásokban. A felvidéki Ágóról származó betelepülők leszármazottai alkották későbbi korok református családjainak magvát. A 18. századi érseki betelepítés Imely községből és a birtokpolitika következtében a reformátusok kisebbségbe kerültek. Ma a felekezeti arányokat tekintve 20% körüli falun belüli arányuk. Templomunk 1787-ben épült, berendezési tárgyai a 19. század elejéről maradtak fenn. 2012-ben EU támogatással sikerült teljesen felújítani a műemlék jellegű épületet.
Az egyházközség kapcsolatot tart fenn a szlovákiai Nyírágó (Agovce) testvér gyülekezetével.
Utunkat folytatván a falu Fő utcáján beugrottunk a Tájházba, ahol a héregi padlásokról, pajtákból begyűjtött, felújított tárgyakkal. lakásberendezési-, használati eszközökkel, - ismerkedtük. Üdvözöltük a falu törekvését, hogy a volt pásztor házból múzeumot szeretnének kialakítani, ahol nagyobb helyen lesznek bemutathatók a megmentett néprajzi- tárgyi emlékeik.
Ez után a falu főutcájának kiszélesedésben található katolikus templom megtekintése következett. A templom 1737-ben, Esterházy Imre érsek idejében épült, kapuja felett Rudnay érsek kőből faragott címere látható. Ez az 1825. évi bővítésre utal. A Szent László tiszteletére szentelt Isten házát többször felújították. Főoltárképének eredetije a Keresztény Múzeumban található. Az egyházi tulajdonban lévő plébániaház műemlék jellegű, 1765-bôl származik,
A hagyomány őrzésének különleges helyszíne következett-. Továbbsétálva a Fő utcán már vártak minket ifj. Bircsák Károly repülőgép felújító üzemében. A tulajdonos a 90-es évek elején települt haza, családi indíttatásra itt alakította ki műhelyét, indította meg különleges vállalkozását. Nemzetközi kapcsolatai révén kapja megrendeléseit, az egész világon nem sok ilyen old timer restauráló üzem működik.
Ott jártunkkor éppen egy II. világháborús-, Messerschmidt típusú gépen dolgozott vezetőnk, Szegedi Miklós és csapata. A kanadai megrendelésre készülő egykori vadászgép előtt egy másik hasonló típusból berlini múzeum számára is „raktak össze” a roncskutatás után ide került -, az eredetivel mindenben megegyező példányt a héregi mesteremberek. Munkájuk a modern kézműves mesterség, a „manus humana” 21. századi alkotásait hirdetik, viszik szét a világban és öregbítik a falu hírnevét.
E szép és tartalmas délután végén visszatérve a református Közösségi Házba meghallgattuk és elfogadtuk Kovács Lajosnak, a Honismereti Szövetség megyei elnökének beszámolóját a 2012-ben végzett munkáról, az idei folyó tevékenységekről, következő megmozdulásokról.
A nap zárásaként a héregi Új hegyi dűlőben egy pohár bor mellett kötetlenül beszélgettünk az értékek felkutatásának és közvetítésének jövőjéről, a szervezet további terveiről.

Dr. Horváth Géza

[ 2013.06.04. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-