nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / HK Tardoson oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
HK Tardoson
2010. augusztus 13-án, a helytörténeti kerekasztal tagjai, és pártoló tagjai a közeli Tardos községbe látogattak el.

Helytörténeti Kerekasztal tagjainak 35. vándorgyűlése Tardoson

2010. augusztus 13-án, a helytörténeti kerekasztal tagjai és pártoló tagjai a közeli Tardos községbe látogattak el.
A templom előtti téren Motil László a község helytörténésze, Antal Regina valamint dr. Horváth Géza a József Attila Megyei Könyvtár munkatársa, Tardos történetével és nevezetességeivel ismertették meg a kutatókat.
Elhangzott, hogy a falu határában a XII. századtól mind a mai napig bányásszák az országosan ismert vörös mészkövet. Többek között Beatrix királyné budai és visegrádi építkezéseihez is innen szállították a kőanyagot.
Az 1775-ben felszentelt barokk stílusú Szent Mária Magdolna templom bejáratánál – az évszámmal jelzett – vörös mészkő keret fölött Mária Terézia címere, míg fölötte a jobb és baloldali fülkében Szent Borbála a bányászok védőszentje és Szent Vendel szobra látható. Az egyhajós templom helyi védelem alatt áll. A gazdagon berendezett templomnak négy mellékoltára van, főoltárát vörös márványból 1953-ban Juhász Sándor kőfaragó készítette.
A templom előtti téren, süttői mészkőből faragott katona szobor látható. Az 1991-ben állított II.. világháborús emlékmű Vörös Gábor és Géber János alkotása.
A tardosi születésű Fekete Lajos (1891-1969) Kossuth-díjas történész, turkológus, nyelvész és akadémikus emlékház és múzeum sajnos - technikai okok miatt -, nem volt látogatható.
Az emléktábla előtt beszélgetve megtudtuk, hogy a nagy tudású professzor a török paleográfia és diplomatika nemzetközi szaktekintélye volt. Többek között régi írások tudományos megfejtésével is foglalkozott. Tardoson 1994 óta iskola is őrzi a nevét.
A délután méltó befejezéseként, a festői fekvésű Malom-völgyben a kutatókat foglalkoztató témák megbeszélésére került sor.

Nádasiné Balatoni Anna


[ 2010.08.31. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-