nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Honismereti tapasztalatcsere Únyon és Tinnyén oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Honismereti tapasztalatcsere Únyon és Tinnyén
A Helytörténeti Kerekasztal tagjai 28. vándorgyűlésük alkalmával Únyon és Tinnyén találkoztak

A Helytörténeti Kerekasztal 28. vándorgyűlése
Honismereti tapasztalatcsere Únyon és Tinnyén

   A helytörténeti kerekasztal 2009. szeptember 18-án szinte teljes létszámmal (18 FŐ) vett részt az únyi református templomkert Emléksírkertjének és a szomszédos Tinnye község nevezetességeinek meglátogatásán.
   Az únyi református sírkertben 19 különböző stílusú sírkövet mentett át az Öregtemető elhanyagolt részéből és állított fel rekonstruálva (színeiket is felújítva) a templomkertben az eklézsia. A munka folyamatát és a sírkövek stíluselemeit ismertető mutatja be.

    Utunk innen Tinnyére vezetett, a két község közös, 19. századi közbirtokossága révén is. Itt meglátogattuk Tóth Jánosné Héregi Eszter magángyűjteményét, a katolikus és református templomot, majd megkoszorúztuk Kossuth Lajos emlékoszlopát.
    Tóth Jánosné nyugdíjas tanár és leánya Tóth Eszter tanár megszállott amatőr kutatókként mindent összegyűjtöttek, amit évtizedek során ajándékba kaptak, vagy más körülmények között jutottak hozzá : őskori eszközöket, terra sigillátát, nemesi udvarházak hátrahagyott eszközeit (porcelánedények), dokumentumokat (levelek, címerek), világháborús tárgyakat. Vendégfogadónk gördülékeny ismertetőjében kiemelte, hogy Tinnye igazi nemesi fészek volt, ahol több mint 4o udvarházban éltek. Az únyi-tinnyei nemesifjak – általában ügyvédnek tanulva – Fejér ,Pest, Esztergom megye vezetői lettek (alispánok, szolgabírák, táblabírák, stb.). Tinnyén született az a Horváth Géza, aki 16 éves honvédként az elsők között jutott a budai várba 1849 május végén. Hősiességének emlékét utca őrzi Esztergomban (Horváth Géza sor). A közbirtokosság legismertebb tagja a börtönévei után Tinnyén letelepedő (1842-46) Kossuth Lajos volt, aki innen a kialakuló főváros közelségében a liberális nemesség elhivatott irányítójává válhatott.
    Ezután Tóth Eszter mutatta be Tinnye nyolc temetőjére kiterjedő kutatásait és szólt arról is, hogy ezt és a község hagyományait 2008-ban a Néprajzi Múzeumban mutatták be. Ilyen lehetőség másoknak is megadatik, ha erre nem sajnálják az időt és energiát és ebben maga is segítséget nyújthat.
   Megköszönve a szívélyes fogadtatást, vendéglátóink kalauzolásával megnéztük a Szt. Anna tiszteletére felszentelt katolikus templomot. Benne megcsodáltuk az ismeretlen eredetű, 18. századi Mária-kegyképet ill. a templom melletti Nepomuki Szt. János azonos korú szobrát. Szólnom kell, hogy e templomnak különös jelentősége van számomra. Amikor 1956 decemberében Egerből hazajöttem (Máriahalom), Óbudáról gyalog – elkerülve a főutakat – épp a 10 órás misére érkeztem Tinnyére. Itt már otthon voltam… s hálát adtam az Égnek szerencsés megérkezésemért.
    A szerény felszerelésű református templom nagyrészt a középkori templom helyén áll. Legértékesebb részei a 18. századi emléktáblája és koronás hangvetője. Meg kell jegyeznünk, Tinnye ref. anyaegyházához tartozott Úny filiája 200 éven keresztül (1941-ig).
   Szinte napra pontosan emlékeztünk Kossuth Lajos születésnapjára (IX. 19.), amikor tinnyei látogatásunk zárásaként háza előtti obeliszkjére helyeztük emlékkoszorúnkat.

    Újra megköszönve vendéglátóink önzetlen segítségét, hazafiúi érzelmekben gazdagodva tértünk haza ugyan…, de nem láttunk mindent. Sem a környék legnagyobb zsidótemetőjét (200-nál több gondozott sír), sem a természet „lágy ölén” megbújó Garancsi-tavat, amelynek környezetében lelkünk is megfürödhet (ha nem is a tóban) a táj szépségében…

Wagenhoffer Vilmos


[ 2009.10.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-