nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Iskolaavató Nyergesújfalun oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Iskolaavató Nyergesújfalun
Darányi Csonka Valéria református lelkészasszony gondolatai a nyergesi Kernstok Károly Általános Iskola avatásának, felszentelésének kapcsán.
Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra ökumenikus liturgia keretében megáldani és felszentelni a csodálatosan megújult nyergesújfalui Kernstok Károly Általános Iskolát.
Molnár Alajos, nyergesújfalui esperes-plébánossal az ünnepség 2. részében, Kernstok Károly szobránál mondhattuk el ünnepi beszédünket.
Az ott elhangzott gondolataimat szeretném megosztani a lábatlani honlap olvasóival is.
Németh László, a nagy magyar író és pedagógus fogalmazza meg ezt a tanulságos és elgondolkodtató mondatot, mely egy hívő embernek is jelmondata lehetne:
„A pedagógusi hit, mely inkább a természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddiginél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddiginél többre) taníthatók.”
Mi, hívő keresztyén emberek hiszünk abban, hogy az emberi jellem és természet alakítható, formálható. Még a legrosszabb gyermek is képes a változásra. Egy gyermek élete maga a csoda. Böjte Csaba, a dévai árvaház alapítója mondta ezeket a csodálatos szavakat: „Minden gyermek üzenet az emberiség számára: Isten szeret bennünket! Gyermeket nevelni- Istennel való találkozás. Jézus azt mondta: „aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad, az engem fogad be.”
Mi, hívő keresztyén emberek a nevelés során a gyermek lelkével, kell, hogy foglalkozzunk. Hisszük és valljuk azt, hogy szeretettel, türelemmel, a gyermek lelkére való hatással nagyon sok mindent elérhetünk és még a legneveletlenebb gyermekek is formálhatók.
Tisztelt Ünneplő Gyülekezet! Már szinte közhelynek számít az a megjegyzés, hogy ahol az emberek iskolát építenek, ott bíznak a jövőben. Való igaz, hogy társadalmunk alapját és jövőjét a szeretetteljes légkörben gyermeküket nevelő családok biztosítják. A magyarságot, a nemzetet a család, a tanulás, a munka, a rend fogja össze.
Olyan szomorú, hogy amikor oktatásról beszélünk, rendszerint óraszámokról, integrációról, összevonásokról, tantervről hallunk. Valójában azonban a gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, ezért a gyermekek, ifjak lelki fejlődése, emberségre, hazaszeretetre való nevelése lenne a legfontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kellene.
Ha az ember belép egy iskolába, rögtön érzi azt a sajátos légkört, amit az adott épület és környezete kivált belőle. Vajon miért fontos egy iskola arculata, szellemisége, környezete? Igaz, hogy írni és olvasni bármilyen iskolában megtanulhat a gyerek. De nagyon szomorú, ha csak olyasmivel gazdagodik valaki az iskolában, amit bárhol elsajátíthatott volna. Minden iskolának kell, hogy legyen egy sajátos arculata, amely a gyermekekbe olyasmit táplál bele, amire később jó visszaemlékezni, amiből később is hasznos tanácsot lehet meríteni, ami még az embertelenségben is segít embernek maradni.
Amint Ady Endre, a nagy magyar költő emlékezik vissza szeretett iskolájára:


Tápláltad tovább bennem az erőt,
Szeretni az embert és küzdeni
S hűn állni meg Isten s ember előtt.

Én ehhez kívánok ebben a csodálatosan megújult épületben tanító pedagógusoknak, és itt tanuló diákoknak egyaránt sok-sok sikert, türelmet, és kitartást!

Darányiné Csonka Valéria
Ref. lelkész


[ 2011.09.01. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-