nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Iskolai hírlevél 2017. április oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Iskolai hírlevél 2017. április
INFORMÁCIÓK A KÉK BÁLNA JELENSÉGRŐL. Tisztelt Intézményvezetők, kedves Pedagógusok, Szülők!

Az utóbbi napokban többen érdeklődtek alosztályunkon a Kék bálna elnevezésű internetes játékról, melynek világszerte már több mint 100, fiatalok által elkövetett öngyilkosságot tulajdonítanak.
A „játék” egy orosz fiatalember „találmánya”, melyet 2013-ban indított el. A résztvevők, és a csatlakozók egy 50 szintből álló utasítássort követnek, melyben minden szinten – a mentorok, vagy más néven kalauzok – újabb és újabb, különböző nehézségi fokú feladatokat adnak, az utolsó feladat pedig az öngyilkosság. Ha a mentorok azt látják, hogy valaki fogékony a kihívások iránt, az bekerülhet egy zárt csoportba, ahol először kisebb, majd egyre nehezebb feladatokat kap pl.: másszon fel magas épület tetejére, keljen fel éjszaka horrorfilmet nézni, szigetelődjön el társaiktól, tetováltasson valamit a karjára, vágja le egyik ujját, stb.
Eközben a „mentor” megpróbálja minél jobban megismerni áldozatát, kitapogatja gyengéit. A játékos nem hazudhat, mivel minden teljesítését videóra kell vennie.
Ha valaki közben meghátrálna, esetleg megfenyegetik, hogy a családtagjaival fog valami rossz történni, tehát nincs más választása a fiatalnak.
A játékot kitaláló Szergej Bugyejkin a hatóságoknak úgy nyilatkozott, hogy a fiatal áldozatok boldogan haltak meg, hiszen azt nyújtotta neki, amit máshol nem kaptak meg: az odatartozást, a kapcsolatot.
A pszichológus szerint a Kék bálna, és az ehhez hasonló programok azokra a fiatalokra nézve jelentenek veszélyt, akik valamiért kevesebbnek, értéktelenebbnek érzik magukat társaiknál a valós világban, és nem alakul ki megfelelő kapcsolat a családjukkal, társaikkal. Azért, hogy a kortársak szemében értékesnek, különlegesnek tűnjenek, nem riadnak vissza az extrémebb kihívásoktól.
Jóval védettebbek azok a serdülők, akiknek jó a kapcsolatuk a családjukkal, nyíltan kommunikálnak, és valamilyen „offline” elfoglaltsággal is töltik szabadidejüket.
A rendőrségre - az elmúlt hónapokban - nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan.
Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.
Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik.
Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait. Ebből néhány:
- számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt
- a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten
- a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait
- a Facebook szabályzata szerint 13 éves kortól lehet csatlakozni a közösségi oldalra
- ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek
Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.
A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése.

A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/februar-7-a-biztonsagos-internet-napja oldalon érhető el. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának Bűnmegelőzési Alosztálya a tanév során folyamatosan vállal internetes iskolai tájékoztatókat, melyekre nagy az igény az oktatási intézmények részéről.

Ajánljuk a témával kapcsolatban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján megjelent cikket is:
http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/cikkek-informaciok/483-ot-teny-es-ot-valos-veszely-a-kek-balna-kapcsan

A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:
- a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu) honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek
- a biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi honlapokon: http://saferinternet.hu/ www.biztonsagosbongeszes.org/
- káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a http://internethotline.hu oldalon várja a bejelentéseket.
Fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük merülne fel, az alábbi telefonszámon érdeklődhetnek:
34/517-755
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály

116-112

Az egész országból ingyenesen és anonim módon elérhető a segítségre szoruló gyerekek, fiatalok számára és olyan felnőttek hívásait is fogadjuk, akik gyerekek érdekében telefonálnak.
A gyerekek megoszthatják örömüket, bánatukat, tanácsot kérhetnek egy nehéz döntési helyzetben, feltehetik kérdéseiket például a lelki egészséghez, párkapcsolatokhoz, szexualitáshoz, internetbiztonsághoz kapcsolódóan, fordulhatnak hozzánk, ha veszélyben, nagy bajban vannak, és azonnali segítségre szorulnak. Csak ezt a 6 számjegyet kell beütni, előhívó és körzetszám nélkül!


[ 2017.04.05. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-