nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Iskolakezdés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Iskolakezdés
Az előző tanévben kb. 5 ezer forintba került az alsósok, 10 ezerbe a felsőbb évesek tankönyvcsomagja, idén ennél átlagosan 6,5 %-kal több lesz az ár.

Idén is drágább az iskolakezdés

A hétvégére (augusztus 9-10.) várják az iskolakezdésre vásárlók első rohamát a nagy áruházláncok térségünkben. Az elsősök és a második osztályosok számára összeállított kezdőcsomagok általában 1500-2000 forint között mozognak. A legolcsóbb termék a sima A5-ös füzet, ez már 19-25 forintért megvehető. A spirálfüzetet 79-99 forintért árulják, golyós- vagy filctollat már 100 forintért vásárolhatunk, a tolltartók 300 forinttól felfelé kezdődnek.

Van, ahol már 2000-2500 forintért kapni olyan hátizsákot, ami iskolatáskának is megfelel, de egyre elterjedtebbek a gyerekek gerincét kímélő változatok is, melyek öt-hétezer forintba kerülnek. A márkás, divatos táskákért pedig 10 ezret is elkérnek. A vásárlók második hulláma egyébként szeptember első napjaira várható, ekkor általában azok vásárolnak, akik az első körben elfelejtettek valamit.

A minisztérium közlése szerint a tankönyvek átlagosan 6,5 százalékkal kerülnek majd többe az idén. Az előző tanévben körülbelül 5 ezer forintba került az alsósok, 10 ezerbe a felsőbb évesek tankönyvcsomagja, de volt, hogy egyes évfolyamokon 15-20 ezer forintot is elkértek a könyvekért. A szaktárca idén nem vállalkozott a becslésre; annyit közölt, hogy minden iskola a saját pedagógiai programja alapján választja ki a tankönyveket, és ez különböző csomagokat, illetve eltérő árakat eredményez. Az összeállításnál egyébként a tanároknak figyelembe kell venniük, hogy az első négy évfolyamon tanuló diákoknak nem lehet három kilónál nehezebb a táskájuk.

Az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva a tavalyihoz hasonlóan 10 ezer forint, emellett fejenként ezer forintot lehet igényelni általános tankönyvtámogatás címén. Erre összesen 6,3 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Az előírások szerint az kaphat ingyen tankönyvet, aki tartósan beteg, fogyatékos, komoly tanulási zavarai vannak, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A tavaly őszi becslések szerint összesen ez több mint 517 ezer diákot érint. Az utóbbi években egyébként már tekintélyes mennyiségű tankönyv, atlasz, és szótár halmozódhatott fel az iskolai könyvtárakban is, amit a gyerekek ingyen kölcsönözhetnek ki egész évre.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2008.08.05. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-