nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Ismét ülésezett a Helytörténeti Kerekasztal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Ismét ülésezett a Helytörténeti Kerekasztal
2005. szeptember 30-án ismét, immár harmadik alkalommal hívták össze a lábatlani kezdeményezésre létrehozott Helytörténeti Kerekasztalt. Mint ismeretes a találkozó célja, hogy a kistérség helytörténeti kutatói megismerjék egymás aktuális munkáit, megosszák egymással módszertani ötleteiket és tapasztalataikat. Nyergesújfalu, Tát, Süttő és Lábatlan településekről érkezett résztvevők ezúttal Izsó Károly helytörténész szervezőmunkája nyomán Bajnán tartották konferenciájukat, melyen meghívottként Kalmár Zoltánné polgármester asszony és Horváth Géza, a József Attila Megyei Könyvtár munkatársa is részt vett. Elsőként Izsó Károly ismertette a település történetét, ezt követően a Simor János Általános Iskola igazgatója és nevelői röviden beszámoltak helytörténeti kutatómunkájuk eddigi sikereiről, majd Kalmár Zoltánné polgármester asszony vázolta az önkormányzat helytörténeti értékek megőrzésében vállalt céljait.
A résztvevők Izsó Károly kalauzolásával megtekintették a település nevezetességeit: a nemrégiben átadott Alkotóházat, mely kultúrált körülményekkel, széles körű lehetőségekkel várja az érdeklődőket. Az Alkotóházban jól felszerelt szobák is várják a táborozókat, illetve a szállást kereső turistákat. A program a több mint 150 M Ft-os beruházással felújított bajnai kastélyban folytatódott. A kastélyt 1750 körül építtette Sándor Mihály barokk stílusban, dédunokája Sándor Móricz a XIX. században a kor kiemelkedő építészével, Hild Józseffel az épületet átterveztette és újjáépíttette. A világháborúk pusztítása után a kastély rövid ideig kulturális központnak, traktoros iskolának, gépállomásnak adott helyet. A kilencvenes évek közepéig a sokszor gazdát cserélt épület állapota rendkívül leromlott, melyet az 1995-ben megkezdett felújítás állított meg. A kívülről régi pompájában tündöklő, jobb sorsra érdemes kastély belső helyreállítása még folyamatban van. A kutatók megcsodálták a település katolikus templomát, valamint a református imaházat, végül az Őr-hegyről nyíló páratlan panoráma megtekintésével zárták az összejövetelt.

A következő találkozóra a tervek szerint október 29-én kerül sor Lábatlanon.

Linkek: A kastély felújítása
Palatium Stúdió
Építész fórum


[ 2005.10.06. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek