nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Játszótér építés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Játszótér építés
2010. augusztus 31-én 10:30-kor, a Gerenday Közösségi Házban került sor a játszóterek kialakítása témában nyert pályázat nyitórendezvényére.
2010. augusztus 31-én 10. 30-kor, a Gerenday Közösségi Házban került sor a KDOP-3.1.1/C-09-2009-0014 sz .projekt, azaz a Piszkei és Zalka M. lakótelepeken 1-1 játszótér kialakítása témában nyert pályázat nyitórendezvényére.
Török István polgármester úr köszöntötte a megjelenteket.
Polgármester Úr bevezetésében elhangzott, hogy a településen eddig csak 2 kisebb, de annál jobban gondozott és sokat használt játszótér van. Elhatározás született, hogy amint pályázati lehetőség nyílik rá, további 2 játszótér kialakítását valósítjuk meg. Ennek előkészítése érdekében 2009 nyarán felmérést készítettünk a lakosok, óvodások, iskolások szüleinek körében, hogy tudjuk, elsősorban mely korosztály érdekelt a játszóterek használatában, a gyerekek korcsoportja, neme hogyan oszlik meg az egyes javasolt helyszíneket választók körében. Ezen felmérés eredményeként került kiválasztásra a Zalka M. ltp. közterületének egy része, valamint a Piszkei ltp. egykori KRESZ pálya területe. Mindkét helyszínnél fontos volt, hogy ne legyenek forgalmas közút mellett, de mégis legyen elérhető, megközelíthető távolságban és sokaknak legyen rálátása a helyszínre. A játékok kiválasztásánál elsődleges szempont volt a tartósság, sokoldalúság. A választott játszótéri eszközöket a KOMPAN és a HAGS cég gyártja, élettartamuk nagy, a garancia teljeskörű.
A Piszkei ltp-en kihelyezésre kerül a kicsiknek hintaállvány, ülőke, bölcsőülőke, játszóvár, 3 db rugós játék, a nagyoknak indítóállással rendelkező kötélpálya, lelátós mászóka.

A Zalka M. ltp-en hintaállvány, ülőke, bölcsőülőke, játszóház, 3 db rugós játék a kicsiknek kerül kihelyezésre, míg a nagyok fészekhintát, hegymászó mászókát és mérleghintát kapnak.
A Zalka M. ltp-en a tervezett játszótérrel szembeni 90 m2 nagyságú parkoló felújításra kerül, így a messzebbről érkezők is biztonságosan, kulturáltan tudnak parkolni majd.

A játékok mellett elhelyezésre kerülnek padok, szemétgyűjtők, kerékpártárolók. Mindkét játszótér kerítéssel védett, zárható lesz. Lesz még kézmosásra, felfrissülésre alkalmas ivókút.

Az engedélyezési szintű terveket a Quali-Sun Garden Kft. készítette.

A támogatási szerződés aláírására 2010. májusában került sor. A közbeszerzés első körben eredményes volt, a kivitelező a tatabányai székhelyű Extreme Park Kft. lett. A munkaterület átadására 2010. augusztus 27-én került sor, a tényleges kivitelezési munkálatok megkezdődtek. Elhelyezésre kerültek a projekt táblák is, melyek mutatják a projekt fontosabb információit.
A munkák előreláthatóan október közepéig tartanak majd, így ha az idő engedi, akkor még az idén lehet használni a játszótereket.

A hivatalos átadást követően a játszótereket nyitvatartási időn belül lehet majd használni. A nyitás és zárás időpontját évszakokhoz kötötten határozzuk meg.

A 2 helyen megvalósuló beruházás
-tervezett összértéke: 36.015.550 Ft,
-melyből az Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség által nyújtott Európai Uniós és hazai támogatás 32.413.995 Ft,
-a 3.601.555 Ft önerőt Lábatlan Város Önkormányzata a 2010. évi költségvetéséből biztosítja.

A projekt célja:
- olyan helyszínek és közösségi terek létrehozása, ahol gyerekek és kísérőik szabad levegőn, együtt, nyugodt, biztonságos körülmények között tölthetik szabadidejüket. Hangsúly a szabad levegőn, a sporton és a közösségen van.
- A területek akadálymentesen megközelíthetők, így a szolgáltatások kerekes-székesek, kismamák, idősek, mozgásukban egyéb módon korlátozott vendégek részére is hozzáférhetőek lesznek.
- Az óvodások alternatív programként is kilátogathatnak majd a játszóterekre, hiszen 1-1 játszótér vagy a Zengő, vagy a Micimackó óvodától alig pár száz méterre helyezkedik el.
- a településkép szebbé válik, a lakosok elégedettségére rendezettebb lesz 2 újabb helyszín.

A projekt megvalósításának koordinálását az önkormányzat dolgozóiból álló csapat látja el.
A projektmenedzseri és szakmai feladatokat az Építési és műszaki iroda munkatársai végzik, a projekt pénzügyi műveleteit végző gazdasági iroda munkatársainak segítségével.

A nyitórendezvényen megjelentek az Extreme-Park munkatársától Pap Lászlótól kérdezhettek. Választ kaphattak többek között a majdani játékok funkciójáról, korhatárhoz kötöttségéről, területi igényéről, a különböző korosztályok részére javasolt játékok összetételéről. A tájékoztató alapján elsősorban homok és gumitégla borítást kap a játéktér, az eszközök anyaga pedig fém és fa vegyesen. Az acél játékok nagyobb élettartamúak, mint a korábbi rönk játékok, rongálásuk is nehezebb. A kivitelezők tapasztalatai szerint is szükséges a játszóterek zárása, hiszen az 1,8 méter magas kerítés sok mindentől véd majd olyan időben, amikor nincs már gyerek a tereken.

Török István polgármester szerint a játszóterek felügyeletét gondnokokra kell majd bízni. Mindkét játszótérnek lesz gondnoka, akinek személye még nem dőlt el. A meglévő két lábatlani játszótér is gondnok által felügyelt. Mindkettő rendben van tartva, a lakók és felügyelők nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra és a játékok állagának megőrzésére. A Ságvári úti játszótér átadása óta –köszönhetően Varga Gyuláné kitartásának- további játékokkal bővült. Hasonló eredményes munkát, hasonló rátermettséget várunk majd az új játszóterek gondnokaitól is.

Fontos, hogy az építés ideje alatt be kell tartani a biztonsági előírásokat. A területek le lesznek zárva, kérjük senki se menjen az építkezés közelébe.

-PH-

[ 2010.10.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-