nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Jó hír a válságban oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Jó hír a válságban
Napelemgyárat épít a Tatabányai Ipari Parkban a Genesis. Az üzem 200 főnek ad majd munkát. A beruházás összértéke 99 és fél millió euró.

Jóhír a válságban: amerikai napelemgyár épül Tatabányán

Napelemgyárat épít a Tatabányai Ipari Parkban a Genesis. Az üzem 200 főnek ad majd munkát. A beruházás összértéke 99 és fél millió euró. A cégnek kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyújt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A 7és fél hektáros területen két lépcsőben 200 megawatt éves összteljesítményű, napelem gyártó üzemet szeretnének felépíteni 2009-ben.

Megvásárolta a napelemgyára építésére kiválasztott 7,5 hektárois telket a Tatabánya Ipari Parkban a Genesis Solar Magyarország Kft. A gyárban az amerikai Applied Materials Inc. (AMAT) cég vékonyfilm technológiájának alkalmazásával 5,7 négyzetméteres, elektromos áram termelésére alkalmas napelemek készülnek majd. A Tatabányai Ipari Parkban létesülő napelemgyár közel 200 munkahelyet teremt, a beruházás értéke 99,5 millió euró. Erről korábban Rényi Gábor, a Genesis Energy Befektetési Nyrt. vezérigazgatója beszélt egy sajtótájékoztatón. Másfél éve Merényi Miklós, a gazdasági tárca akkori szakállamtitkára ugyanakkor bejelentette: a társaság egyedi kormánydöntés alapján a beruházás értékének 37,5 százalékát érvényesítheti adókedvezményként. Az adókedvezményt csökkenti az a kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyújt a cégnek. Amennyiben a beruházás nem valósul meg, a kormányt nem terheli kötelezettség.

A 7,5 hektáros területen két lépcsőben 200 megawatt éves összteljesítményű, amorf szilícium alapú, vékonyréteg technológiájú napelem gyártó üzemet szeretnének felépíteni. A szerződésben Genesis Solar Magyarország Kft. lehetőséget kap a csatlakozó, közel ugyanekkora telekrész megvásárlására. Az opció lehívása esetén további, mintegy 200 megawatt éves gyártókapacitás telepíthető. A Genesis a magyarországin kívül Spanyolországban és Szingapúrban tervez hasonló kapacitású gyárakat. A beruházások finanszírozása saját tőkéből, új részvények kibocsátásával, és állami támogatásokkal, illetve bankhitelekkel valósul meg. A három üzemben 2010-ig összesen éves szinten 250-300 megawattot termelni képes napelem előállítása zajlik majd, amivel a társaság a világ akkori napelem-piacának 4-8 százalékát adhatja.


(mti)

Forrás: www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=122361


[ 2008.12.15. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-