nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Jogosítvány oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Jogosítvány
Időben kell kezdeményezni a lejárt jogosítvány cseréjét  

Legalább egy hónappal a jogosítvány lejárta előtt érdemes felkeresnünk az okmányirodát , és az ehhez szükséges orvosi igazolás birtokában kezdeményezni a vezetői engedély cseréjét, ha nem akarunk átmenetileg sem jogosítvány nélkül maradni.


A kártyák előoldalán a 4(b). pont mellett található dátum azt mutatja, hogy az okmány meddig érvényes a személyazonosság igazolására. A vezetői engedély érvényességére vonatkozó adatok – az egyes járműfajták szimbólumai mellett – a kártya hátoldalán találhatók. A 10. számú oszlopban a vezetői engedély megszerzésének dátuma olvasható a következő formában: 92.10.09. Ez például azt jelenti, hogy a jogosítvány tulajdonosa 1992. október 9-én vizsgázott sikeresen az adott járműkategória vezetéséből. A 11. oszlopban a vezetői engedélynek az adott járműkategóriára vonatkozó érvényességi ideje olvasható. Azaz, ha például a 12.01.04. jelzetet látjuk ott, akkor az azt jelenti, hogy arra a járműkategóriára 2012. január 4-éig érvényes a jogosítványunk. (A dokumentumon 1-től 12-ig számozott pontokhoz rendelt információk értelmezése egyébként a kártya hátoldalának jobb alsó sarkában olvasható.)
Ha az ügyfél az okmányirodán vezetői engedélyre érvényességének lejárta előtt kezdeményezi a kártya cseréjét, akkor a kérelem benyújtásakor az ügyintéző visszaadja neki a jogosítványt, és felhívja a figyelmét arra, hogy az abban megjelölt érvényességi idő lejártáig jogosult azzal vezetni. Ha valaki az érvényességi idő lejártakor vagy az után kezdeményezi a cserét, akkor az okmányirodán természetesen már nem kapja vissza a régi jogosítványát, csak átvételi elismervényt kap arról, hogy az okmányt bevonták. Ez az elismervény azonban nem jogosít járművezetésre! Ezért érdemes tehát a vezetői engedély érvényességének lejárta előtt már egy hónappal felkeresni az okmányirodát, hogy átmenetileg se maradjunk érvényes jogosítvány nélkül!


[ 2008.05.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek