nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Jöhet a magáncsőd? oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Jöhet a magáncsőd?
Magáncsődöt azok jelenthetnének be, akik nem tudják tovább fizetni adósságukat, de egyebek mellett van valamekkora vagyonuk és büntetlen előéletűek.

Elkészült a magáncsődről szóló törvénytervezet, a jogszabály akár már jövőre életbe léphet. Magáncsődöt azok jelenthetnének be, akik nem tudják tovább fizetni adósságukat, de egyebek mellett van valamekkora vagyonuk és büntetlen előéletűek. További feltétel, hogy az adós csak tízévente egyszer kezdeményezhetne ilyen eljárást. Viszont - a korábbi tervekkel ellentétben - nem csak a munkanélküliek jelenthetnek magáncsődöt, a koncepció a munkával rendelkező adósokra is kiterjed.

Az intézmény Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már régóta működő intézmény, de önmagában nem oldja meg a problémákat, ez csupán a kezelés egyik lehetséges eszköze.

A tervezet szerint a magáncsődnek két altípusa lenne, és az adós dönthetné el, melyiket választja. Az első a hitelezőkkel kötött megállapodáson alapul. A másik megoldásban az adós vagyonát egy vagyongondnok kezelné, aki először kifizeti a tartozások 25 százalékát, majd az adós befolyó jövedelmeiből folyamatosan törleszt öt évig. A lényeg, hogy az adós ellen az eljárás idejéig egyik esetben sem indul végrehajtás. A magáncsőd igénybevételének szigorú követelményei lennének. A tartós mélyszegénységben élő, teljesen vagyontalan adósok számára nem jelent kiutat, mert esetükben nem lenne képes betölteni legfontosabb rendeltetését, jelesül azt, hogy úgy mérsékli az adós krízishelyzetét, hogy eközben javulnak a hitelezők esélyei is arra, hogy követeléseiket mind nagyobb hányadban érvényesíthessék. - A teljesen vagyontalan adósokon inkább a szociális ellátórendszernek kell segítenie - mondja Gadó Gábor szakállamtitkár.

A magáncsőddel azok az adósok élhetnek, akiknek van valamekkora vagyonuk, büntetlen előéletűek, a megelőző öt évben szándékos bűncselekményt nem követtek el, és rosszhiszemű magatartásukkal nem akadályozták a hitelezői követelések érvényesítését. Akit többször feketemunkán kaptak vagy feketén alkalmazott másokat, szintén nem élhet a lehetőséggel. További feltétel, hogy az adós és a vele egy háztartásban élők csak tízévente egyszer kezdeményezhetnek ilyen eljárást.

A magáncsődnek két altípusa lenne, és az adós dönthetné el, melyiket választja. Az első a hitelezőkkel kötött megállapodáson alapul. - Ebben az esetben az adóst az eljárás kezdetétől moratórium védené a végrehajtástól. A másik megoldáshoz nem kell a hitelezők beleegyezése - ez az adós önkorlátozásán alapul.. Ebben az esetben az adós az eljárás ötéves időtartama alatt a vagyongondnokra ruházza át a vagyona feletti rendelkezési jogot. A vagyongondnok pedig ebből először kifizeti a tartozások 25 százalékát, majd az adós befolyó jövedelmeiből folyamatosan törleszt öt évig.

Ha az adósnak nincs munkája, kötelezettséget vállal arra, hogy részt vesz a vagyongondnok által megjelölt továbbképzéseken, eleget tesz álláskeresési kötelezettségének, elfogadja a felajánlott munkalehetőségeket. Az ötéves időszak végén pedig kérheti, hogy a fennmaradt tartozások alól felmentést kapjon. Erről a tervezet szerint bíróság döntene. - A lényeg, hogy az adós komoly önkorlátozást vállal, ennek elismerésként az eljárás ideje alatt mentesül a legrosszabbtól, a kilakoltatástól.

A magáncsőd intézménye legkorábban áprilisban kerül a kormány, majd a parlament elé, és 2010-ben léphetne hatályba.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2009.03.12. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek