nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Jövőre több marad a zsebben oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Jövőre több marad a zsebben
A 2010-től hatályos személyi jövedelemadó-változások azt eredményezik, hogy az adófizetők 99 százalékának nettó keresete növekedni fog januártól.

A 2010-től hatályos személyi jövedelemadó-változások – az alsó adókulcs sávhatárának kitolása, az adókulcsok csökkentése és az adójóváírás kereteinek bővítése – összességében azt eredményezik, hogy az adófizetők 99 százalékának nettó keresete növekedni fog januártól – áll a BDO Forte elemzésében.

Az Országgyűlés által korábban elfogadott adótörvény-módosítások értelmében, 2010-től bevezetésre kerül a személyi jövedelemadózásban a szuperbruttósítás, amelynek lényege, hogy január 1-jétől az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett, foglalkoztatót terhelő járulék, illetve biztosítás hiányában az egészségügyi hozzájárulás összege is.

Ez a sok vitát kiváltó, az elmúlt hónapokban több szakmai szervezet által is támadott új technika a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 ezer forintos havi munkabérrel rendelkező dolgozónak, 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót fizetnie.

„A szuperbruttósítás életbe lépésével – és így az adóalap emelkedésével – párhuzamosan azonban csökken az adómérték, s e két ellentétes hatás az adózók egy jelentős körénél – az adójóváírást is figyelembe véve – összességében a nettó jövedelem növekedését vonja maga után 2010-től” - hívja fel a figyelmet Szolnoki Béla, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég adótanácsadó partnere.

„Bruttósításról igazán akkor beszélhetnénk, ha a dolgozó bére megemelkedne a jelenleg a foglalkoztató által fizetett társadalombiztosítási járulékkal, és a jövőben a dolgozó fizetné meg saját jogcímen a teljes járulékot. Emlékezetes, hogy hasonló technika működött évtizedekkel korábban a személyi jövedelemadó bevezetésekor, akkor a személyi jövedelemadóval megnőtt a magánszemély jövedelme” – mutat rá a BDO Forte adótanácsadó partnere, hozzátéve: „Ez azonban sok egyéb, akár hosszabb távon meghatározó, alapvető rendszerbeli következménnyel járna, amit nyilvánvalóan nem mert felvállalni a jövő évi törvénymódosítás.”
„A 2010-től hatályos személyi jövedelemadó-változások – az alsó adókulcs sávhatárának kitolása, az adókulcsok csökkentése és az adójóváírás kereteinek bővítése – összességében azt eredményezik, hogy az adófizetők 99 százalékának nettó keresete növekedni fog januártól” – emeli ki Szolnoki Béla. „Havi 1.434.450 forint jelenlegi bruttó keresetig jobban jár az adózó, például egy havi félmillió forintos bruttó jövedelemmel rendelkező munkavállaló 13.800 forinttal kap többet jövőre, mint idén” – teszi hozzá Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere.

forrás: vg.hu


[ 2009.10.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek