nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Kampánykörkép oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Kampánykörkép
Nem tudja még, kire fog szavazni? Most eldöntheti! Világgazdaság Online - Heti Válasz

Választó legyen a talpán, aki a pártok kampányáradatából ki tudja mazsolázni, hogy valójában mire is van szüksége a következő 4 évben. A Fidesz csúcsminisztériumokról áhítozik, az MDF magabiztosan reformálna, a Jobbik pedig radikálisan változtatna.

A Fidesz programja
A Heti Válasz információi szerint a Fidesz csúcsminisztériumokat hozna létre, amelynek az lenne az egyik előnye, hogy az ágazati kérdések, viták, kevésbé csúsznának fel a kormányülésekre. Az elsősorban angol rendszerből merítő elképzeléssel szemben azonban egyesek azért szkeptikusak, mert ez eltörölne több évtizedre visszanyúló hierarchiákat. Nem vehető készpénznek ugyanis, hogy a magyar orvos- vagy pedagógustársadalom képes lenne beletörődni abba, hogy területének nincs minisztere, hanem első számú vezetője csak tagja a humánszférát képviselő gigaminisztériumnak.

Egy másik forgatókönyv szerint ugyanakkor a Fidesz gigaminisztériumok felállítása helyett állítólag a stabilitásra helyezi majd a fő hangsúlyt, és 8 tárcát hoznak majd létre. Önálló maradna a külügy, a pénzügy és a honvédelmi tárca, a központi igazgatás csúcsszerve pedig a megerősített kancellária lenne. Ismét önálló Belügyminisztériumot alakítanának, és létrehoznák az összes fejlesztési forrás, uniós pénz, állami vagyon felett rendelkező szervezetet, és feldúsítanák a gazdasági tárcát is.

A konkrét intézkedéseket tekintve a Fidesz – a már közkézen forgó első 10 intézkedés mellett – többek között szigorítana bizonyos büntetési tételeket, bevezetné az iskolalátogatáshoz kötött családi pótlékot, és újraindítaná a vasúti közlekedést azokon a bezárt vonalakon, ahol ez műszakilag lehetséges. Sőt, Navracsics Tibor, a HetiVálasznak adott interjújában azt is kilátásba helyezte, hogy az új kormány csökkenti fogja majd a bürokráciát is.

MDF programja
Az MDF a pártok közül talán elsőként állt elő részletes, több mint 30 oldalas programjával, ami egyébként Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint az egyetlen elfogadható irány a mai politikai érában.
A közigazgatás terén az MDF helyreállítaná a Belügyminisztériumot, megerősítenék az Igazságügyi minisztériumot, valamint létrehoznák a Munkaügyi és Oktatási Minisztérium, amely képes lenne a munkaügyek és az oktatás integrálására. Az MDF „birodalmában” az energiaügyet, közlekedést, informatikát a Fizikai Infrastrukturális Minisztérium fogná össze, a Gazdasági és Kutatási Minisztérium keretében pedig összekapcsolódna az üzleti élet és a kutatás-fejlesztés állami szabályozása, finanszírozása.

A Jobbik Radikális változása
Ha a program minden pontja teljesül, akkor minden jó lesz, mivel most minden rossz – ez a legfontosabb üzenete a Jobbik választási programjának. A 88 oldalas, Radikális változás című programban kevés a konkrétum, a kívánatos célokban azonban nincs hiány.

Azoknak a választópolgároknak, akik még mindig nem tudnak kiigazodni az ígéretek áradatában, érdemes ellátogatniuk a civil kezdeményezés által létrehozott mitigernek.hu választási ígéretfigyelő és elemző honlapra. A társaság közgazdaságtani szempontból vizsgálja a parlamentbe tartó pártok ígéreteit, miszerint az ígéretek összhangban vannak-e a meghirdetett célokkal, és megvalósításuk milyen terhet róna az államháztartásra.

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.02.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek