nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2015.02.16. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2015.02.16.
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2015., február 15., VI. évközi vasárnap

"Jézusnak megesett rajta a szíve, kinyújtotta kezét, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” 42Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. ”
/Mk1,41-42/ (képforrás: ocarm.org)

A 'Házasság hete' zárónapján buzgón imádkozzunk a házasokért és a házasságra készülőkért! Egyúttal a világ éhezőiről tevékenyen emlékezzünk meg! Az asztalunkra került étel megbecsülése, a pazarlás kerülése, a magánúton, vagy karitatív szervezeteken keresztül való jótékonykodás teszi hitelessé az értük való imádságot! A hagyományos tartós élelmiszer gyűjtés majd a nagyböjtben lesz.

Öröm töltött el a piszkei csendes szentségimádáson résztvevő testvérek, illetve a László atya szolgálatát készséggel fogadó testvérek buzgósága, jóra való nyitottsága.

Ma, az utolsó farsangi vasárnapon, délután 3 órára várjuk testvéreinket a piszkei plébániára, hogy keresztényi vidámsággal töltsük el e délutánt. Ügyeljünk arra is, hogy az egyéb helyeken szervezett farsangi alkalmak, melyekre hívnak minket, véletlenül se essenek a nagyböjt idejére.

Kedden este 18 órától Süttőn 'Útkereső' hittan lesz.

A héten Hamvazószerdával megkezdődik a 'Szent Negyven-nap', vagyis a Nagyböjt. Igyekezzünk jól felhasználni ezt a kegyelmi időt. Ne feledjük, hogy egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező for¬mái is a böjtnek. Ennek rendjét a túloldalon olvashatjuk, hogy egész nagyböjtben szem előtt tarthassuk azt.

Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk. Piszkén 16.30-tól, Lábatlanon 17.30-tól, Süttőn pedig 18 órától. Idejében készüljünk föl, és végezzük el szentgyónásunkat!
Készületünket segítik a hátul elhelyezett 'Nagyböjti Lap', illetve a lelki tükrök. Használjuk őket!

Mához egy hétre a katolikus iskolák javára gyűjtünk.

Piszkén a hátul elhelyezett címkézett borítékokba a hosszabb távú terveink megvalósítására – templomi szőnyeg, illetve plébánia kerítés javítása – szánt adományokat helyezhetjük.

Jövő vasárnap délután 4 órától Főtisztelendő Szőcs László plébános úr Süttőre jön, hogy a bűnbocsánat szentségét kiszolgáltassa, de az is bátran keresse fel, aki lelki tanácsot kérne, beszélgetne vele. Az elmúlt hetekben megfogalmazott aggodalmaim megmaradtak...

A héten szombaton folytatom a bérmálásra készülő, valamint a szentgyónásra és szentáldozásra készülő gyerekek felkészítését. A bérmálásra készülőket reggel 9, a Szentáldozásra készülőket ½ 11 órára várom. Az érintett gyerekeket értesítettem. Imádkozzunk értük!

Heti emléknapok, amelyek imára indíthatnak
16. Hétfő        SZENT JULIANNA
18. Szerda     HAMVAZÓ SZERDA
                        JÓKAI MÓR SZÜLETÉSNAPJA – 1825
19. Csütörtök SAXLEHNER ANDRÁS SZÜLETÉSNAPJA – 1815 – A FÖLD KINCSINEK MEGBECSÜLÉSÉÉRT
20. Péntek     MUNKÁCSY MIHÁLY SZÜLETÉSNAPJA – 1844 – FESTŐINKÉRT
21. Szombat  DAMIÁNI SZENT PÉTER
22. Vasárnap SZENT PÉTER APOSTOL SZÉKFOGLALÁSA

A 8. hét Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai


A böjti fegyelemről
Egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. Ennek rendjét külön is kinyomtattam, hogy egész nagyböjtben szem előtt tarthassuk azt. Eszerint Hamvazószerdán, Nagypénteken és minden nagyböjti pénteken kötelező a hústól való tartózkodás minden 14. életévét betöltött katolikus kereszténynek élete végéig. Ez alól csak az kaphat felmentést, aki nem a saját asztalánál – pl. üzemi konyhán étkezik, és nincs választási lehetősége. Természetesen, ha választhatunk, akkor nincs felmentésünk. Felmentés esetén mindenképpen helyettesítsük valami más önmegtagadással a közös formát.

Ezenfelül Hamvazószerdán és Nagypénteken szigorú böjti napot is tartunk, azaz e két napon csak egyszer étkezünk kiadósan, és legfeljebb még két másik alkalommal vehetünk magunkhoz kevés ételt. Ez vonatkozik a 18 – 60 éves katolikusokra. E szigorú böjt alól csak a betegeknek van felmentésük. A más asztalánál való étkezés azonban nem ment fel a háromszori étkezés korlátja alól, hiszen a vendégség legfeljebb az étel fajtáját, de nem az étkezés mennyiségét, vagy számát határozza meg. Jó szívvel vállaljuk e fegyelmet, ne a kibúvót, hanem a megfelelő lelkületet keresve.
Természetesen egész időszak alatt kerüljük a zajos mulatságot, szórakozási alkalmat. Ne feledjük, hogy a televízióban vagy a világhálón megtekintett szórakoztató műsorok, vagy szórakoztató képes újságok sem segítik lelki elmélyülésünket. Vagyis nagyböjtben, különösen pénteken tréfákat hallgatni, vagy mulatságot nézni, vicclapokat olvasni lelkületében hasonló, mintha személyesen vennénk részt egy mulatságon. A cél azonban nem a mesterkélt szomorúság, hanem az elmélyülés, bűnbánat, és ezek nyomán a tiszta, lelki örömök. Mert mindennek megvan a maga ideje.

Magyar Katolikus Rádió: Örömhír mindenkinek! Hallgatható - Esztergom 92,5 MHz
Tájékozódhatunk még a szórólapokról, kihelyezett plakátokról,
a világhálón pedig a napló (http://szentlipot.blogspot.com/)
és a naptár https://www.google.com/calendar/embed?src=njjf15qriqht23h4p9jo1kbb74%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Budapest lehetőségeken keresztül.

Nagyböjti lelki naptár
A naptárat ezúttal a szécsényi plébánia munkatársai állították össze.
A tematika a 'megszentelt élet évé'-hez kapcsolódik, a szövegek Ferenc pápától származnak. Bármely életállapotú keresztény, de minden jószándékú ember találhat benne alkalmas lelki útmutatást és buzdítást.


[ 2015.02.17. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-