nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2015.03.08. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2015.03.08.
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2015., március 08., Nagyböjt III. vasárnapja

"Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!” /Jn2,16/ (képforrás: ocarm.org)

Ne feledjük, hogy nagyböjtben egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. Ennek rendjét a túloldalon olvashatjuk, hogy egész nagyböjtben szem előtt tarthassuk azt.

Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk. Piszkén 16.30-tól, Lábatlanon 17.30-tól, Süttőn pedig 18 órától.

Idejében készüljünk föl, és végezzük el szentgyónásunkat!
Készületünket segítik a hátul elhelyezett 'Nagyböjti Lap', melynek 2. részét is kihelyeztem, illetve a lelki tükrök. Használjuk őket!

A katolikus iskoláknak mintegy 40,000 Ft-ot továbbíthatunk a három templomból.

Az elkövetkező hetekben bőséggel adódik lehetőségünk a közös jótékonykodásra.
Az immár hagyományossá váló tartósélelmiszer-gyűjtést a mai vasárnaptól egy héten át tartjuk. Szokás szerint a tartós élelmiszer-adományainkat templomainkba, illetve az ismert helyekre adhatjuk le. A karitász munkatársak gondoskodnak a településünkön élő rászorulókhoz való eljuttatásról. Tavaly Lábatlanon 155 kg adományt 27 családhoz, míg Süttőn 150 kg adományt 15 családhoz juttattak el a karitászmunkatársak.
A héten, pénteken-szombaton kerül sor a Kárpát-medencei kispaptalálkozóra, Péliföldszentkereszten. Aki szívesen járul hozzá süteménnyel a mintegy 250 papnövendék vendégül látásához, csütörtök estig juttassa el a nekik szánt finomságot az ismert helyekre.
Jövő vasárnap a Püspöki Kar döntése szerint a Kárpátalján élők megsegítésére rendkívüli gyűjtést tartunk. E célra a Katolikus Karitász elkülönített számlájára, a 12011148-00124534-00800007 számlaszámra is adakozhatunk, vagy az ismert 1356-os szám felhívásával. Az ottani helyzetről a http://www.ferences.hu/hirek_005-2015.php világhálós címen is tájékozódhatunk. Egy adat: az ukrán fizetőeszköz annyira értéktelenné vált, hogy az átlag nyugdíj 9,000 Ft-nak felel meg.
Két hét múlva – hagyományosan - a Szentföldön élő keresztények javára gyűjtünk. Már igen kevesen vannak, de akik kitartanak, azok megérdemlik segítségünket.

Piszkén a hátul elhelyezett címkézett borítékokba a hosszabb távú terveink megvalósítására – templomi szőnyeg, illetve plébánia kerítés javítása – szánt adományokat helyezhetjük.
Hétfőn Süttőn, pénteken Piszkén várom a testvéreket Fehi-Bórára, este 7 órára a plébániára.
Kedden 17 órakor a piszkei karitászmunkatársak gyűlése lesz a plébánián.
Aznap este 6 órakor a Dr. Török Csaba atya előadása Nyergesújfalun.
A héten szombaton a bérmálásra készülőket reggel 9, a Szentgyónásra - áldozásra készülőket ½ 11 órára várom Süttőre. Imádkozzunk értük!
A testvérek márciusra szánt imaszándékait a túloldalon olvashatjuk.
Az előttünk álló hét rendjét alább találjuk. Kiemelem az ökumenikus imaalkalmat, Az imádság ma délután 4 órakor a református templomban, egy hét múlva a Szent István templomban tartatik.

Az adóbevallások határideje is közeledik. Az 1%-os adófelajánlásokkal sokat segíthetünk. Tavaly 586.000 fő ajánlotta fel adója 1%-át a Katolikus Egyháznak, összesen kb. 2,2 milliárd Forint értékben. Az felajánlásokról a http://egyazertek.hu/ világhálós címen olvashatunk. A felajánlás akkor is érték, és fontos a rendelkezésünk, ha a befizetett adó – például családi kedvezmények miatt - igen csekély, vagy éppen nulla, mert a felajánlások száma az egyház támogatottságát jelzi.

A 11. hét Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai

Heti emléknapok, amelyek imára indíthatnak / forrás: jelesnapok.oszk.hu, katolikusradio.hu /

A böjti fegyelemről

Egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. Ennek rendjét külön is kinyomtattam, hogy egész nagyböjtben szem előtt tarthassuk azt. Eszerint Hamvazószerdán, Nagypénteken és minden nagyböjti pénteken kötelező a hústól való tartózkodás minden 14. életévét betöltött katolikus kereszténynek élete végéig. Ez alól csak az kaphat felmentést, aki nem a saját asztalánál – pl. üzemi konyhán étkezik, és nincs választási lehetősége. Természetesen, ha választhatunk, akkor nincs felmentésünk. Felmentés esetén mindenképpen helyettesítsük valami más önmegtagadással a közös formát.

Ezenfelül Hamvazószerdán és Nagypénteken szigorú böjti napot is tartunk, azaz e két napon csak egyszer étkezünk kiadósan, és legfeljebb még két másik alkalommal vehetünk magunkhoz kevés ételt. Ez vonatkozik a 18 – 60 éves katolikusokra. E szigorú böjt alól csak a betegeknek van felmentésük. A más asztalánál való étkezés azonban nem ment fel a háromszori étkezés korlátja alól, hiszen a vendégség legfeljebb az étel fajtáját, de nem az étkezés mennyiségét, vagy számát határozza meg. Jó szívvel vállaljuk e fegyelmet, ne a kibúvót, hanem a megfelelő lelkületet keresve.
Természetesen egész időszak alatt kerüljük a zajos mulatságot, szórakozási alkalmat. Ne feledjük, hogy a televízióban vagy a világhálón megtekintett szórakoztató műsorok, vagy szórakoztató képes újságok sem segítik lelki elmélyülésünket. Vagyis nagyböjtben, különösen pénteken tréfákat hallgatni, vagy mulatságot nézni, vicclapokat olvasni lelkületében hasonló, mintha személyesen vennénk részt egy mulatságon. A cél azonban nem a mesterkélt szomorúság, hanem az elmélyülés, bűnbánat, és ezek nyomán a tiszta, lelki örömök. Mert mindennek megvan a maga ideje.

Szentatya 2015. márciusi imaszándékai:
Általános imaszándék: Hogy mindazok, akik a tudományos kutatásokban vesznek részt, az emberi személy egésze javának szolgálatára szenteljék magukat.
Missziós imaszándék: Hogy egyre elismertebb legyen az a sajátos többlet, amit a nő ad az Egyháznak.

Erdő Péter bíboros atya 2015. márciusi imaszándéka: Hogy püspökeink és papjaink megkapják a világosságot a Szentlélektől.

Plébániai imaszándékok 2015. március: – Keresztségre, első szentgyónásra, szentáldozásra, valamint bérmálásra készülő gyermekekért, fiatalokért, valamint családjaikért. – A regionális hittanos találkozó és verseny lelki sikeréért.
A hónapra jelzett új szándékok:
Lábatlan: Gné J: Gyermeket váró édesanyákért. – Elhunyt hozzátartozóért. – Azokért a papokért, szerzetesekért, szerzetesnőkért akik településünkről indultak a megszentelt élet beteljesítésére. – Hogy családjaink köréből újabb papi és szerzetesi hivatások szülessenek, és a családtagok képesek legyenek elfogadni ezeket a döntéseket, imáikkal, szerető támogatásukkal segítség azokat, akik erre a hivatásra lépnek. – Hogy mindennapi életünket a szeretet törvénye hassa át.
P Mné E.: Elhunyt keresztszülőkért. – Élő keresztszülőkért, valamint keresztszülők és keresztgyermekeik közötti kapcsolat ápolásáért. – Betegeknek lelki erőért. – A hátrányos megkülönböztetés felszámolásáért minden országban, ami bármilyen tekintetben éri az embereket akár családon belül, akár munkahelyen.
Süttő: E Jné: - Egy súlyos műtét előtt álló kisgyermek műtétjének sikeréért. – A meggyilkolt kopt keresztények lelki üdvéért. – A betegekért. – Békéért . Idősek Otthona: Egy súlyos beteg munkatárs gyógyulásáért.

Magyar Katolikus Rádió: Örömhír mindenkinek! Hallgatható - Esztergom 92,5 MHz
Tájékozódhatunk még a szórólapokról, kihelyezett plakátokról,
a világhálón pedig a napló (http://szentlipot.blogspot.com/)
és a naptár https://www.google.com/calendar/embed?src=njjf15qriqht23h4p9jo1kbb74%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Budapest lehetőségeken keresztül.


[ 2015.03.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-