nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.02.02 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.02.02
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. február 02. »Gyertyaszentelő Boldogasszony«
„Íme, ő sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak” /Lk 2,34/(képforrás: ocarm.org)

1. Imádkozzunk a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, valamint az emléknapok naptárában jelölt szándékokra! A héten várom a testvérek februári imaszándékait.

2. A keresztények egységéért ma, február 2-án, a plébánia templomban, 9-én a református templomban imádkozunk, 16 órai kezdettel.

3. Tart a farsangi időszak. Ügyeljünk, hogy bárhol is veszünk részt mulatságon, mindenütt a józan mértékletesség, keresztényi lelkület jellemezzen!

4. Ma, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén imádkozzunk a szerzetesekért, és új hivatásokért! A megszentelt gyertyák pedig emlékeztessenek Krisztusra és hivatásunkra: „Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van.” (Mt 5,16) Ügyeljünk a gyertyák használatánál a tűzvédelemre: ne hagyjuk felügyelet nélkül, éghető anyag (pl. függöny) közelében az égő gyertyát, illetve a gyerekeket egyedül a tűzzel!!!

5. Holnap, Szent Balázs napján Balázs-áldásban részesülhetünk. Akinek nincs alkalma eljönni e napon Szentmisére, az jövő vasárnap csoportosan részesülhet e szentelményben.

6. A héten elsőpéntek. Dicséretesen sokan kezdték meg a »Nagykilencedet« januárban, melynek lényege, hogy kilenc egymást követő elsőpénteken – annak környékén – gyónjunk és áldozzunk meg. Ha éppen az adott napon nincs alkalmunk Szentmisére menni, azon a héten egy hétköznapi Szentmisével, és azon a héten végzett szentgyónással is kifejezzük szándékunkat, amiatt a lánc nem szakad meg, de törekedjünk rá, hogy elsőpénteken eljussunk Szentmisére. Mivel bármelyik hónapban elkezdhetjük, ezért buzdítok mindenkit a szentgyónás elvégzésére és arra, hogy szentáldozáshoz járuljon. A héten Süttőn hétfőn és csütörtökön, valamint Lábatlanon pénteken a Szentmise előtt, Piszkén kedden a Szentmise után lesz alkalmunk gyónni. Megbeszélés alapján más időpontokban is állok rendelkezésre.

7. A testületek megvitatták és elfogadták a plébániák 2019. évi számadását és 2020. évi költségvetését. Itt köszönöm meg a hívek anyagi támogatását, és a sokszor pénzben ki nem fejezhető áldozatos szeretetet, mellyel templomaink, kertjeink rendben-tartásán, szépítésén fáradoznak.

Tavaly Süttőn kisebb javítások történtek, illetve néhány szent edényt sikerült felújítani. Piszkén a szentély és sekrestye tetőfedésén túl az új toronykereszt és a megrongált Kálvária felújítása volt soron. Minderre 4millió 800 ezer forintot költöttünk, nagyrészt egyházmegyei segítséggel, de így is több, mint 600,000 Ft-ot fizettünk ki saját forrásból, azaz a kedves hívek adományaiból. (A biztosítóra sajnos nem számíthatunk. Néhány éven belül ez már harmadik alkalom, hogy nem fogadják el a káreseményt.) Feladataink és terveink idén Süttőn továbbra is a templombelső festésének folytatása, illetve a kövezet megújítása, míg Piszkén a plébánia oldalsó kerítésének újjáépítése és a plébánia-templom sekrestye mennyezetének javítása és festése halaszthatatlan feladat. A főegyházmegye segítségén túl a kedves hívek adakozó készségére is szükség lesz mindezek megvalósításához.

A helyi plébánia-közösségünkért vállalt áldozat (kétkezi munka, adomány, önkéntes megajánlás {egyházadó}) nélkül plébániáink nem maradhatnak önállóak, hiszen a sokszor emlegetett, államtól juttatott forrásokat sokfelé kell elosztani, célzottak, és csak rendkívüli segítségként jutnak el az egyes plébániákra. Ezért az 1%-os adófelajánlás is fontos része fennmaradásunknak, hiszen ebből is tud segíteni adott esetben az egyházmegye, de a helyi jellegű, mindennapi kiadásokat nem tudjuk ebből fedezni. Ezért köszönjük mindenkinek, aki a lakhelye szerinti közösséget évek, évtizedek óta rendszeresen támogatja önkéntes felajánlásával, régi nevén egyházadójával, ezzel kifejezve, hogy felelős tagja a plébánia-közösségnek. Külön köszönet Kállai Gyuláné, Nemes Imréné és Oláh Melinda megajánlások gyűjtése terén végzett áldozatos munkájáért.

A jövedelemadó 1%-os felajánlásáról három fontos dolgot tudnunk kell: a/. Az adóhatóság elkészíti helyettünk a bevallást, de az 1%-ról továbbra is nekünk kell rendelkeznünk; b/ a tavalyi rendelkezés visszavonásig lesz érvényes; c/ A »nullás« bevallás esetén is rendelkezhetünk, hiszen nemcsak a felajánlás összege, hanem a rendelkezők száma is fontos.
Az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek is idén május 20-ig rendelkezhetnek erről.

8. A kiadó februártól emelte az Új Ember és az Adoremus árát. Ez januárban még nem volt ismeretes, ezért kérjük, hogy aki januárban előre rendezte az előfizetését, rendezze a különbözetet.


A polgári esztendő 6. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai, gyóntatás


[ 2020.02.10. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-