nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.03.08 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.03.08
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. március 08. Nagyböjt II. vasárnapja
"Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!” /Mt 17,5/ (képforrás: ocarm.org)

1. Imádkozzunk a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, valamint az emléknapok naptárában jelölt szándékokra! A héten még várom a testvérek imaszándékait márciusra!
Szentatya 2020., márciusi imaszándéka: A kínai katolikusokért: imádkozzunk, hogy a kínai egyház kitartson az Evangéliumhoz való hűségében, és növekedjen az egységben.

2. Tegnap Piszkén a ministránsok regionális lelki találkozója volt. Köszönet István testvérünknek, aki magára vállalta a házigazda szerepét, és azoknak, akik elfogadták a meghívást.

3. A Püspök atyák ajánlásait jó lélekkel fogadjuk meg. Eddig is törekedtünk a tisztaságra, ezután sem lesz másképpen. Mindazonáltal a következőket tartsuk meg:
– csak kézbe áldozzunk, feltéve, hogy tiszta a kezünk, és megtartjuk az ide vonatkozó szabályokat;
– a közös szenteltvíz-használatot kerüljük;
– a kézfogást ne erőltessük;

4. Evangelizáljunk! Pénteken a leendő első osztályosok szüleinek ismertetőt tartunk a hitoktatás lehetőségéről a piszkei iskolában. Buzdítsuk ismerőseinket, akiknek ilyen korú gyermeke van, bátran válassza a katolikus hittant. Kiváltképp, ha annak idején a gyermek keresztelésekor ígéretet is tett a Mennyei Atyának a hitre-nevelésre. De a keresztség hiánya sem akadály, sőt, éppen az arra való készület jele, ha jár hittanra.

5.1. Tart a 'Szent Negyven-nap', vagyis a Nagyböjt. Igyekezzünk jól felhasználni ezt a kegyelmi időt. Ne feledjük, hogy egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. Ennek rendjét külön lapon olvashatjuk, hogy egész nagyböjtben szem előtt tarthassuk azt.
5.2. Többek között (…) minden nagyböjti pénteken a betöltött 14. életévétől élete végéig tartózkodik a katolikus keresztény a húseledeltől. Természetesen nem az önsanyargatás, hanem megfelelő lelkülettel a bűnbánatunk kifejezése a cél.

5.4. Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk. Piszkén 17.30-tól, Süttőn pedig 18 órától. A keresztutak Piszkén tematikusak lesznek. Aki szeretne bekapcsolódni, felolvasással szolgálni, Sárdi Tibor testvérünknél érdeklődjön.

5.7. Az énekelt Passió újabb próbája pénteken Piszkén, a Szentmise után lesz.

5.8. Folytatódik a nagyböjti szentbeszéd-sorozat. Holnap, hétfőn ismét nagyböjti elmélkedést hallhatunk Süttőn, az esti Szentmise keretében, Ftdő Cselik László atya ajkáról. László atya a Szentmise előtt gyóntatni fog. Szánjunk időt a lelkünkre, és tegyük szabaddá magunkat erre az estére is, megtisztelve a vendég atyát, aki messziről érkezik hozzánk.

5.9. Ma, vasárnap délután pedig Ftdő Szőcs László atya érkezik Piszkére, 16 órára gyóntatni.

6. A korábbi évek hagyománya szerint március 15-22-ig tartósélelmiszer-gyűjtést tartunk. Kérjük, hogy adományaikat azon a héten hozzák magukkal ide, a templomba. Az adományokat a karitász munkatársak fogják szétosztani a rászorulóknak. Tavaly a kedves hívek buzgóságából Süttőn és Piszkén 180-180 kg élelmet 26, illetve 18 család között tudtunk szétosztani.

7.1. Közeledik a magánszemélyek adóbevallásának ideje. Kérjük, ne feledjük a 2x1% adófelajánlás lehetőségét. Tavaly 633,640 adózó ajánlotta fel adója 1 %-át mintegy 3.2 milliárd Ft értékben a katolikus egyháznak. Ebből a közös kiadásokat – Katolikus Rádió, egyházi személyek fizetésének járulékai – (ezt a terhet ezért nem a plébániáknak kell fizetniük –, a nyugdíjas lelkipásztorok ellátása, egyes templomok állagmegóvása – tudnak fizetni.
A felajánlás akkor is érték, és fontos a rendelkezésünk, ha a befizetett adó – például családi kedvezmények miatt - igen csekély, vagy éppen nulla, mert a fel-ajánlások száma az egyház támogatottságát jelzi.

A második 1% sorsáról valamely civil szervezet részére is rendelkezhetünk, így Süttőn az „Alapítvány a Süttői Római Katolikus Templom Renoválására". Adószám: 19151214-1-11 részére is.
7.2. Az egyes plébániák fenntartása azonban (villanyszámla, gázszámla, vízszámla, /mivel közületnek számít: kéményseprési díj, tűzvédelmi ellenőrzés, villamossági felülvizsgálat/, alkalmazottak tiszteletdíja, irodai költségek, kisebb-nagyobb javítások, közösségi alkalmak, etc.) alapvetően továbbra is a helyi közösségre tartozik, ahhoz csak rendkívüli esetben kaphat központi segítséget. Ezért megköszönve a sok támogatást a testvéreknek, valamint az önkéntes megajánlást szedő testvérek buzgóságát, jelzem, hogy akinek alkalmasabb, az utalással is adakozhat a plébániáink javára.
Az új rendszerben a hivatalos név és a számlaszám helyett elegendő megadni egy „másodlagos azonosítót”. Eszerint
a Süttői Plébánia számára az »19888585«,
a Piszkei Plébánia részére az »19888619«
azonosítót megadva is eljuttathatjuk adományunkat, önkéntes megajánlásunkat.

A polgári esztendő 11. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai, gyóntatás


[ 2020.03.09. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-