nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.03.15 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.03.15
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. március 15. Nagyböjt III. vasárnapja
"Tudom, hogy eljön a Messiás (…) Jézus erre kijelentette: „Én vagyok az, aki veled beszélek.” /Jn4,25-26/ (képforrás: ocarm.org)

1.1 Imádkozzunk Hazánkért, Nemzetünkért a mai szép napon! Továbbá a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, valamint az emléknapok naptárában jelölt szándékokra! Különös szeretettel Szentatyánkért, akinek választási évfordulója volt, valamint a járvánnyal sújtott embertársainkért, azokon segítő orvosokért, ápolókért, legfőképpen békességért, megtérésért, és minden más, az emberiséget sújtó katasztrófa elkerülésért, úgy mint éhínség, háborúk, abortuszok, tiszta levegő és ivóvíz hiánya, etc. Van miért imádkozni, engesztelni!

1.2 Szentatya 2020., márciusi imaszándéka: A kínai katolikusokért: imádkozzunk, hogy a kínai egyház kitartson az Evangéliumhoz való hűségében, és növekedjen az egységben.
A hónapra jelzett új szándékok: Lábatlan: P Mné E.: -Azért, hogy a szeretetéhség ne a bűnök által legyen csillapíttassék, és a családokon belül tudjuk megtanulni, milyen fontos szerepe van a szeretetnek, hitnek, reménynek, és a megbocsátásnak!! - Azért, hogy az igazságszolgáltatás a rossz-szándékú emberek, a vétkesek javulására szolgáljon, ezzel is segítve a társadalomnak; aki rossz útra tévedett, tudjon mihamarabb jó útra visszatérni !! - Azért, hogy az orvostudomány minél hamarabb meg tudja állítani a korona vírus (COVID-19) fertőzését, és akik ebben szenvednek, mielőbb meggyógyuljanak!!
B.I.: -családokért; -azokért a betegekért, idősekért, akiket nem látogathatnak; - Ferenc pápáért; - papjainkért; - azon rokonaink lelki üdvéért (dédszüleink felmenői), akiket nem ismertünk. - Európa, Hazánk krisztusi megújulásáért;

Plébános: Azért, hogy a nagyböjtben minél többen elvégezzék a szentgyónásukat;

3.1 A Püspök atyák ajánlásai mellett további óvatosságra van szükség. Jó lélekkel fogadjuk meg ezeket. Eddig is törekedtünk a tisztaságra, ezután sem lesz másképpen. A következőket tartsuk meg:
– csak kézbe áldozzunk, tiszta kézzel, és megtartva az ide vonatkozó szabályokat;
– ehhez kapcsolódik, hogy a perselygyűjtést ezután nem felajánláskor, hanem a Szentmise végén tartjuk, a kijáratnál. Kérjük, hogy adományaikat akkor helyezzék el;
– a közös szenteltvíz-használatot kerüljük, de bátran vigyünk magunkkal szenteltvizet otthonainkba;
– a kézfogást kerüljük;
Mindezt nem önmagunkért, vagy saját egészségünket féltve, hanem azon idősebb, vagy gyengébb immunrendszerű embertársainkra figyelve, akikkel találkozhatunk, és tudtunkon kívül továbbadhatjuk nekik a kórokozókat.

3.2 További rendelkezésig a liturgikus alkalmakat – Szentmisék, keresztutak, adoratiok – megtartjuk. Minden más alkalom – szentségi előkészítő, Fehi-Bóra, ministránsok foglalkozása, ifisek, énekkarosok, rózsafüzér társulatok találkozója –, elmarad, kivéve, ha azok liturgikus körülmények között történnek. Ha lesz ilyen, jelezni fogom. Fontos, hogy csak akkor vegyünk részt ezeken, ha egészségesnek érezzük magunkat. Betegen, lázzal, köhögve ne menjünk semmilyen közösségbe!!!

3.3 A Péliföldszentkeresztre tervezett plébánia-közi keresztút elmarad nagyböjt V. vasárnapján.

3.4 Miközben felelősen viselkedünk a fizikai eszközökön túl imádkozzunk, engeszteljünk! A bíboros atya engesztelő imádságát külön lapon olvashatjuk, illetve megtaláljuk a https://www.esztergomi-ersekseg.hu/hirek/fopasztorunk-imadsaga-jarvany-idejen világhálós címen.

4. Evangelizáljunk! Jóllehet, elmaradt, illetve elmarad a leendő első osztályosok szüleinek a tájékoztatója, de reméljük, hogy előbb-utóbb visszatér a megszokott életrend. Ezért buzdítsuk ismerőseinket, akiknek ilyen korú gyermeke van, bátran válassza a katolikus hittant. Kiváltképp, ha annak idején a gyermek keresztelésekor ígéretet is tett a Mennyei Atyának a hitre-nevelésre. De a keresztség hiánya sem akadály, sőt, éppen az arra való készület jele, ha jár hittanra.

5.1. Tart a 'Szent Negyven-nap', vagyis a Nagyböjt. Igyekezzünk jól felhasználni ezt a kegyelmi időt. Ne feledjük, hogy egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. Ennek rendjét külön lapon olvashatjuk, hogy egész nagyböjtben szem előtt tarthassuk azt.
5.2. Többek között (…) minden nagyböjti pénteken a betöltött 14. életévétől élete végéig tartózkodik a katolikus keresztény a húseledeltől. Természetesen nem az önsanyargatás, hanem megfelelő lelkülettel a bűnbánatunk kifejezése a cél.

5.4. Nagyböjt péntekjein keresztutat végzünk. Piszkén 17.30-tól, Süttőn pedig 18 órától. A keresztutak Piszkén tematikusak lesznek. Aki szeretne bekapcsolódni, felolvasással szolgálni, Sárdi Tibor testvérünknél érdeklődjön.

5.8. A nagyböjti szentbeszéd-sorozat befejező részeként holnap, hétfőn ismét nagyböjti elmélkedést hallhatunk Süttőn, az esti Szentmise keretében, Ftdő Cselik László atyától. László atya a Szentmise előtt gyóntatni fog. Szánjunk időt a lelkünkre, és tegyük szabaddá magunkat erre az estére is, megtisztelve a vendég atyát, aki messziről érkezik hozzánk.

6. A korábbi évek hagyománya szerint március 15-22-ig tartósélelmiszer-gyűjtést tartunk. Kérjük, hogy adományaikat azon a héten hozzák magukkal ide, a templomba. Az adományokat a karitász munkatársak fogják szétosztani a rászorulóknak. Tavaly a kedves hívek buzgóságából Süttőn és Piszkén 180-180 kg élelmet 26, illetve 18 család között tudtunk szétosztani.

A polgári esztendő 12. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai, gyóntatás

Nagyböjt II. péntek


[ 2020.03.16. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-